Amenajarea gradinii

#arbusti #luleaua turcului #trambita #arbusti cataratori

Cum sa ingrijesti luleaua turcului (trambita)

Luleaua turcului este cunoscuta sub mai multe denumiri: floarea trompeta americana, trambita si trompeta cataratoare. Luleaua turcului este un arbust care infrumuseteaza orice curte si gradina, atat timp cat are pe ce sa se catere.
 

Caracteristici ale florii luleaua turcului


Luleaua turcului este un arbust catarator, originar din America de Nord, care atinge pana la 15 metri inaltime. Luleaua se dezvolta sub forma unei vite cu radacini aeriene. Frunzele au intre 9 si 11 foliole, iar florile au forma de trompeta, de culoare rosie, portocalie sau galbena.

Luleaua turcului se adapteaza foarte usor la schimbarile climatice si nu este pretentioasa in ceea ce priveste solul. Planta tolereaza toate tipurile de sol insa le prefera pe cele drenate si bogate in substante nutritive. Pamantul de gradina este ideal pentru plantarea acestui arbust.

Oricat de placuta ar fi ochiului, luleaua turcului nu infloreste in primii 3-4 ani de la plantare. Abia dupa aceasta perioada, din tulpina-mama vor inflori lastarii.

Trambita infloreste in lunile iunie-iulie, dar unele soiuri ating apogeul frumusetii abia in august. Pentru o crestere armonioasa, florile necesita mult soare si o umiditate medie.

Trompeta cataratoare este o planta foarte de rezistenta atat la boli si daunatori, cat si la seceta si exces de umezeala.
 

Inmultirea florii luleaua turcului


Luleaua turcului se poate inmulti prin seminte plantate direct in gradina sau tinute o perioada in interior, in ghivece, in lumina intensa si la temperaturi de 24-25 de grade Celsius.

Solul trebuie sa fie bine drenat, iar semintele acoperite doar cu un strat fin de pamant, intrucat au nevoie de lumina pentru a germina. Cand plantezi luleaua turcului in gradina, trebuie sa ai in vedere ca nu suporta excesul de apa.

Alte modalitati de inmultire includ divizarea radacinilor, butasirea si marcotajul.
 

Cum ingrijesti luleaua turcului


Luleaua turcului nu are o perioada anume din an cand trebuie sa fie plantata. Se recomanda plantarea rasadurilor la o distanta de 40 centimetri, pentru a avea loc sa creasca. Dezvoltarea trambitei va fi cu atat mai spectaculoasa cu cat va avea cel putin 8 ore de lumina puternica pe zi.

Primavara si vara este indicat sa aplici taieri pentru corectarea cresterii, iar pe timp de canicula, este recomandat sa acoperi solul din jurul tulpinii cu scoarta de copac pentru a limita evaporarea apei.

Atunci cand se afla in apropierea locuintelor, trebuie sa se evite ranirea radacinilor prin diferite lucrari, pentru a nu provoca o drajonare invadanta.

Lastarii ofiliti se taie dupa vestejire sau la inceputul primaverii pentru a stimula inflorirea altora. Ocazional, poti ingrasa pamantul cu balegar daca devine prea saracacios si planta nu se mai dezvolta optim sau nu mai infloreste abundent.
 

Intrebuintari ale florii luleaua turcului


Luleaua turcului este o planta cu scop ornamental. Atat florile sale rosii-portocalii de forma unor trompete, cat si frunzele elegante de un verde inchis, lucioase, confera eleganta si frumusete oricarei curti sau gradini in care este plantata.

Trambita se simte excelent in preajma gardurilor inalte zau a zidurilor, deoarece aceste locuri ii permit sa se catere.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului