Amenajarea gradinii

#ingrijrie copac #plantare copac #copac

Cum sa plantezi un copac! Sfaturi de la experti

Daca suficient spatiu in curte sau gradina este pacat sa nu te bucuri de multa vegetatie si de umbra copacilor. Iar daca te tenteaza ideea de a planta un copac in curte si nu stii de unde sa incepi iti prezentam cateva sfaturi de la experti pentru a avea rezultatele dorite. Iata, asadar, cum sa plantezi un copac, pornind de la saparea gropii si pana la modul de udare dupa plantare.

Alegerea copacului

Copacul pe care alegi sa il plantezi in gradina poate fi cumparat din magazine specializate sau chiar comandat online, caz in care vei avea mai multe specii din care vei putea alege. Copacii comandati online sunt, de regula, expediati fara niciun fel de sol, caz in care costurile de transport sunt minime. Insa, acest lucru inseamna si ca respectivul copac va ajunge intr-o stare nu foarte buna, astfel incat va avea nevoie de o ingrijire imediata.

De asemenea, incearca sa te asiguri ca vei planta copacul la scurt timp dupa achizitionare sau livrare.

Saparea gropii

In momentul in care sapi groapa, asigura-te ca aceasta este suficient de larg si de adanca pentru a permite radacinilor sa se raspandeasca fara a se aglomera, indoi sau rupe. Acest lucru inseamna ca vei avea nevoie de o groapa de cel putin doua ori mai mare decat latimea si adancimea masei radacinii.

Cand sapi, incearca sa pastrezi solul vegetal, mai inchis la culoare, separat de subsol, care este mai deschis, cu aspect nisipos, de pietris sau argila.

Pregatirea solului

Conform expertilor, este recomandat sa modific puternic solul pe care il vei aseza in groapa de plantare a copacului, pentru a impiedica radacinile acestuia sa se extinde in afara gropii in cautarea substantelor nutritive.

Asezarea copacului

Daca copacul este altoit, asigura-te ca unitatea de altoire este indreptata spre nord si ca se afla la cel putin 5-8 centimetri deasupra nivelului solului. De asemenea, ai grija sa asezi copacul intr-o pozitie verticala astfel incat acesta sa creasca drept in viitor.

Umplerea gropii

Pe masura ce umpli groapa cu pamant, asaza bine pamantul in jurul radacinilor pentru a elimina posibilele guri de aer. Cand groapa este pe jumatate plina, uda pamantul si lasa-l pentru cateva momente sa se inmoaie. Continua apoi sa pui si restul de pamant in groapa, iar la final tapeaza suprafata si adauga apa din nou.

Arboreaza copacul

Asigura-i copacului cateva puncte de sprijin care sa il ajute sa se dezvolte in mod corect. Ai grija sa nu le legi prea stramt si sa le elimini atunci cand radacinile par sa se stabileasca.

Udarea copacului

Apa este un factor critic in timpul primului sezon, deci ai grija ca noul copac sa primeasca cel putin 2-3 centimetri de apa pe saptamana. In plus, uda copacul chiar la baza radacinii la fiecare cateva zile in primele saptamani din timpul sezonului de crestere. In cateva luni, cand un numar suficient de radacini au crescut in solul care inconjoara baza, iti poti indrepta atentia catre irigarea zonei respective.

Cand vei iriga, aplica suficienta apa pentru a uda bine zona radacinii, dar nu uda atat de des incat solul sa ramana inundat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului