Amenajarea gradinii

#compost #amenajarea gradinii #cum prepari compostul

Cum sa prepari singur compostul pentru gradina

O sursa minunata de material organic este compostul pentru gradina, o varianta ieftina si eficienta de a obtine culturi sanatoase in fiecare an. Il poti achizitiona direct din magazinele specializate sau din sere, insa la fel de bine poti invata sa il prepari singur acasa.

Cea mai buna perioada de a prepara compostul pentru gradina este primavara, intrucat procesul de descompunere va fi mai rapid. Iata cum pot sa obtii propriul compost, pentru plante sanatoase si productive!

Materiale necesare pentru compost

- material de drenaj aspru;
- reziduuri din gradina;
- balegar proaspat;
- o bucata dintr-un covor vechi sau o prelata veche;
- 4 pari pentru gard de 1,2 m inaltime;
- plasa de sarma sau scanduri;
- carlige zincate;

Pregatirea zonei pentru prepararea compostului

Primul pas este sa amenajezi zona in care vei prepara compostul. Bate in pamant cei 4 pari pentru gard, astfel incat sa imprejmuiesti o zona de circa 1 metru patrat. Batatoreste solul cu spatele unei cazmale, pentru a-i uniformiza suprafata.

Acum monteaza pe pari plasa de sarma sau bate in cuie cateva scanduri in pozitie verticala, lasand partea din fata a tarcului accesibila, astfel incat sa poti scoate compostul usor ulterior.

Prepararea compostului

Acum este momentul sa adaugi materialul aspru de drenaj intr-un strat inalt de 10 cm (poti folosi paie sau stinghii). Pune deasupra un strat gros de 15 cm de reziduuri din gradina si uda-l daca este uscat. Poti introduce alternativ cantitati diverse din alte resturi menajere, ca intr-un sandwich diversificat.

Nu ai voie sa folosesti:

- materiale sintetice;
- resturi de mancare;
- carne sau oase;
- resturi vegetative de la o planta bolnava;
- materii fecale de la caini sau pisici;

Compostul trebuie sa beneficieze de o cantitate suficienta de caldura pentru a functiona corect, de aceea trebuie sa aiba o anumita masa critica (un metru cub este perfect). Deasupra fiecarui strat pe care il adaugi, presara balegar, care furnizeaza bacteriile si fungii necesari pentru fermentatie.

La final, acopera compostul cu o bucata de material (un covor vechi, un cearsaf, o prelata etc.) si lasa-l in aceasta forma aproximativ 3 luni. Dupa aceasta perioada, inlatura acoperamantul, scoate tot materialul din tarc, apoi pune-l la loc. Acest proces ajuta la patrunderea aerului in interior, pentru o procesare naturala mai buna.

Dupa alte 3 luni, vei observa cum compostul tau a devenit maroniu, sfaramicios si cu miros dulceag, adica perfect pentru a fi folosit in gradina!

Foto:bonnieplants.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare