Amenajarea gradinii

#gazon #flori #protectie #soare #gradina

Cum sa te protejezi de soare in timpul gradinaritului

Razele soarelui sunt placute in anumite perioade ale zilei, insa pot deveni foarte daunatoare in momentele in care lucrezi in gradina. Pe langa starea de oboseala si extenuare cauzata, ele pot dauna pielii. Cu toate acestea, nu poti abandona gradina pe toata perioada verii si nici nu poti lucra doar noaptea.

 

1 Bucura-te de roua diminetii

Perioada cea mai potrivita pentru gradinarit este dimineata. Daca te trezesti devreme, ai sansa sa prinzi racoarea si roua de dimineata si poti lucra in voie pentru cateva ore. De asemenea, orele de pranz sunt daunatoare si plantelor, mai ales daca alegi sa le uzi in acest interval. Apa va deveni fierbinte sub razele soarelui, arzand frunzele si radacinile plantelor si florilor din gradina ta.

Daca nu ai timpul necesar dimineata, atunci imparte activitatile in doua grupe. Dimineata ocupa-te de curatarea buruienilor si frunzelor si de legarea sau intarirea anumitor tulpini ce au nevoie de sustinere.

Seara preocupa-te de udat si de aplicarea ingrasamintelor. Avand in vedere faptul ca soarele a uscat pamantul in timpul zilei, udatul se poate face o data cu venirea intunericului. Rezerva o ora pentru aceasta activitate si stropeste si curtea in acelasi timp. Mirosul placut si racoarea serii vor fi cea mai buna metoda de relaxare din intreaga zi.

2 Cauta zonele umbrite

Daca ai o zi libera si vrei sa ti-o dedici gradinaritului, actioneaza in functie de umbra din gradina. Cand soarele este mai puternic, adaposteste-te sub coroana unui copac si ocupa-te de zona respectiva. Gardurile si zonele de langa zidul casei sunt de asemenea mai ferite.

Daca gradina ta inconjoara casa, atunci iti va fi foarte usor sa te feresti de soare. Orienteaza-te in functie de zonele unde soarele este mai puternic si ocupa-te de acea parte a gradinii ce nu se afla sub actiunea directa a razelor.

Astfel reusesti sa acoperi intreaga gradina si sa reduci perioadele de timp pe care le petreci la soare. Daca ai o gradina mai mica, pozitionata pe o singura latura a curtii, atunci vaneaza momentele in care soarele intra in nori si actioneaza.

3 Imbraca-te corespunzator

Curatarea gazonului sau vopsirea pomilor poate fi o activitate obositoare ce dureaza cateva ore.

Pantalonii scurti si maiourile mulate nu sunt deloc o solutie buna. Pe langa faptul ca iti expui pielea la soare, risti sa fii victima unei albine.
Este indicat sa alegi haine largi , albe, din bumbac. O fusta lunga sau o pereche de pantaloni largi impreuna cu o camasa lejera vor fi mult mai benefice decat tinutele de plaja. Nu omite nici manusile, iar pentru picioare alege o pereche de saboti perforati din panza.

Acopera-ti capul cu o palarie usoara sau ia cu tine o umbrela de soare. Mai ales daca ai de lucrat mai mult intr-o singura zona, o umbrela de plaja va fi perfecta. Pozitioneaz-o astfel incat sa creeze cat mai multa umbra in jurul tau.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului