Amenajarea gradinii

#gradina #plante gradina #amenajarea gradinii # cum sa cultivi # plante mediteraneene

Cum sa-ti cultivi propria gradina mediteraneana

O cale sigura prin care poti ajunge sa mananci mai sanatos este sa cultivi acasa propria ta gradina mediteraneana, care sa iti ofere zi de zi legume proaspete, pline de nutrienti si foarte gustoase. Selecteaza-ti cu atentie culturile si vei avea acasa majoritatea alimentelor pe care sa le consumi in cadrul unui regim sanatos!

O gradina mediteraneana presupune cultivarea de legume cu frunze verzi, fructe, nuci si ierburi aromatice imbietoare. Iata care sunt regulile generale in obtinerea unei gradini meditareene complete!

Legumele pentru gradina mediteraneana

Foarte importante in acest tip de gradina sunt rosiile, de aceea este bine sa te gandesti chiar la doua-trei soiuri pe care sa le plantezi. Mai ai nevoie de anghinare, morcovi, rucola, sparanghel, mazare, cartofi, dovleac, bame, usturoi, ceapa, praz, vinete, fenicul, sfecla, naut, varza Chard, broccoli, fasole, telina, spanac si alte verdeturi, ardei si mazare.

Multe dintre aceste legume pot creste fara probleme in mediul exterior, cand le cultivi primavara.

Fructele pentru gradina mediteraneana

Piersicile, maslinele, curmalele, smochinele si strugurii sunt fructe care nu trebuie sa lipseasca dintr-o gradina mediteraneana. Pe cele pe care nu le poti cultiva afara, in gradina, le poti planta in sera sau in interior, in ghivece.

Fructele oleaginoase sunt alte elemente-cheie intr-o gradina cu specific mediteranean. Nucile, alunele, fisticul si mugurii de pin ar trebui sa fie prioritati in lista culturilor tale, insa este important sa discuti cu un specialist inainte sa alegi soiurile pe care le vei planta, in functie de conditiile de mediu de care dispui.

Ierburile aromatice

Fara ierburile aromatice proaspete, gradina ta mediteraneana ar fi mai mult decat incompleta. Ai nevoie in principal de oregano, arpagic, patrunjel, rozmarin, coriandru, cimbru, salvie, tarhon, maghiran, asmatui, marar, menta, busuioc si dafin, insa poti include orice alte verdeturi imbietoare preferi - cu cat mai multe, cu atat mai bine!

Este adevarat ca, pentru a creste toate culturile de mai sus, ai nevoie de foarte mult spatiu. Din acest motiv, poti selecta fructele, legumele si verdeturile preferate, in functie de preferinte si conditii de mediu.

Tot pentru gradina mediteraneana ideala este important sa apelezi la metode ecologice de inlaturare a daunatorilor, deci nu lua in considerare pesticidele!

Foto: living.backjoy.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare