Amenajarea gradinii

#plante #plastic #sera

Cum sa-ti faci o sera din sticle de plastic

Chiar daca nu esti expert in gradinarit, ar trebui sa stii ca prezenta unei sere in gradina te va ajuta sa cresti mai repede si mai bine legumele sau fructele preferate. O idee perfect functionala si ecologica este sa-ti facii o sera din sticle de plastic , recicland peturile pe care altfel le aruncai sau iti ocupau mult loc degeaba.



Avantajele unei sere din sticle de plastic

1. Este ieftina


Costurile de realizare sunt minime. Iti trebuie aproximativ 1400 de sticle de plastic, de 2 litri pentru a ridica o sera de 8m/6 m. Chiar daca nu ai folosit atatea sticle, le poti colecta de la vecini, prieteni, hoteluri, baruri sau restaurante din cartierul tau.

2. Se iriga singura

Multumita gaurilor din sticle, apa poate circula prin ele si poate patrunde in voie. Gandeste-te la ce mare economie de timp vei face, iar apa de ploaie este mult mai buna decat cea de la robinet, deci ai numai de castigat.

3. Asigura caldura

Temperatura din interiorul serei este mai ridicata cu pana la 10 grade Celsius in comparatie cu cea din exterior. Asta inseamna o diferenta imensa care va ajuta la dezvoltarea, cresterea si coacerea multor legume, plante si flori, indiferent de climatul in care traiesti.

4. Vei recicla sticle de plastic

Altfel, acestea ajung sa mareasca simtitor muntii de gunoaie de la marginea orasului. Daca fiecare proprietar de gradina si-ar construi o astfel de sera, nimeni n-ar mai arunca la nimereala sticlele de plastic.

5. Este ieftin si usor de reparat

Poti inlocui oricand una dintre sticlele de plastic care s-a rupt sau a fost distrusa de vreme, animale etc. Multumita felului in care sticlele sunt grupate una dupa alta, nu e nevoie decat sa desfaci un sir, sa scoti sticla deteriorata si sa adaugi alta noua.

6. Rezista la intemperii

Desi pare fragila, o sera realizata din sticle de plastic este stabila, rezistenta si durabila. vantul nu o poate darama deoarece curentii de aer trec usor printre sticle. Rezistenta structurii va depinde in totalitate de modul in care legi sirurile de sticle si le ancorezi de structura.

Realizarea serei din sticle de plastic in 4 pasi

1. Sticlele sunt golite de continut, sunt spalate bine, etichetele sunt indepartate si li se decupeaza partea inferioara.
2. Se formeaza niste stalpi din sticle, trecand prin mijlocul lor stinghii subtiri si lungi de lemn si pozitionand sticlele astfel incat sa intre una in alta si sa formeze siruri lungi.
3. Cu ajutorul unor scanduri subtiri de lemn si cuie, se formeaza scheletul viitoarei sere (dupa forma unei case, cu acoperis ascutit) si se ridica in picioare, fixandu-se bine in pamant. Prima si ultima sticla din sir se ataseaza pe structura de lemn.
4. Peretii si acoperisul serei se formeaza asezand unul langa altul sirurile realizate din peturi de plastic. Poti izola sera cu bucati mari de folie de plastic, aplicata peste peretii sau acoperisul din sticle.

Stiai ca ?

Exista si case realizate din sticle de plastic. Modalitatea este oarecum asemanatoare, dar exista o fundatie de beton si o structura mult mai solida din lemn. In plus, sticlele de plastic sunt umplute cu nisip si tencuite apoi, iar, la final, casa este izolata cu polistiren.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului