Amenajarea gradinii

#cum sa ingrijesti gradina #ingrijirea gradinii #amenajare gradina

Cum sa transformi o gradina banala intr-o oaza de relaxare

O gradina pe care nu ai mai ingrijit-o de ceva timp poata capata o cu totul alta infatisare, cu minim de efort si fara sa investesti prea mult in obiectele de decor sau pentru amenajarea acestui spatiu verde de langa casa. Cand vrei sa iti transformi gradina intr-o oaza de relaxare in care sa iti petreci zilele libere din aceasta vara, incepe totul cu un plan bine pus la punct. Apoi pasii pentru a reamenaja intreaga gradina sunt simpli, iar rezultatul va fi uimitor.

Inspira-te din urmatoarele idei pentru a invata cum sa eficientizezi spatiul chiar si intr-o gradina de mici dimensiuni si bucura-te de noul tau loc de relaxare.

1. Planifica amenajarea noii gradini

Inainte de a incepe reamenajarea gradinii, fa-ti un plan bine pus la punct de la inceput. Atunci cand nu ai prea mult timp la dispozitie si nici bugetul nu este foarte mare, o buna organizare inainte de a te apuca de treaba este esentiala. Schiteaza planul despre cum iti doresti sa arate gradina ta si apoi fa o lista cu toate materialele necesare. In acest fel vei avea o estimare cat mai buna a costurilor si iti vei da seama ce anume ar trebui sa se regaseasca in gradina si la ce poti renunta.

2. Maximizeaza spatiile mici

O gradina mica sau una lunga si ingusta poate arata spectaculos daca este impartita in mai multe zone. Poti folosi grilaje, pavaje sau delimita zonele cu garduri vii, in cazul in care poti sa astepti cativa ani pana cand acesta se inalta si poate fi taiat in forma dorita. Mai poti opta pentru pereti imbracati in plante verzi cataratoare sau pentru straturi de flori colarate. 

Gradinile verticale sunt ideale in spatiile de mici dimensiuni pentru ca te ajuta sa economisesti loc. In cazul in care gradina este inconjurata de gard sau de pereti, gradinile verticale vor fi cu adevarat de efect pentru ca pot imbraca aceste suprafete.

3. Foloseste tot spatiul din gradina

O gradina amenajata perfect simetric va arata mica si inghesuita, de aceea, atunci cand iti faci planul pentru redecorare, gandeste-te sa aranjezi lucrurile astfel incat sa nu fie adunate toate in mijloc si sa ramana spatiu gol in rest. Acest lucru va atrage atentia si va face ca spatiul sa arate mai mare.

4. Stabileste un punct de atractie

Atunci cand in gradina este un punct care atrage privirile, acesta va fi de impact si te va ajuta chiar sa maschezi anumite locuri mai putin aranjate, pe care nu vrei sa le scoti in evidenta. In gradinile mici, plantele inedite in ghivece sau asezate pe randuri vor arata bine. Te mai poti gandi sa adaugi elemente decorative cu apa sau chiar ghivece supraetajate, pentru a da inaltime gradinii.

5. Adauga un spatiu de depozitare

In cazul in care ai suficient spatiu in gradina poti construi o mica magazie in care vei avea loc sa depozitezi ustensilele de gradinarit, mobilierul exterior si restul obiectelor pe care le folosesti afara, astfel in gradina ta va fi ordine intotdeauna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului