Amenajarea gradinii

#gradina #amenajare gradina #ingrijire gradina # gradina neingrijita

Cum sa transformi o gradina neingrijita intr-un spatiu functional

Te-ai mutat recent intr-o casa noua si ai mostenit o gradina cu potential, care insa nu este ingrjita? In acest caz, este momentul sa intervii si sa iei masurile necesare pentru a pune bazele viitoarei amenajari. Iata cum iti poti transforma gradina neingrijita intr-un spatiu functional!
 

1. Evalueaza situatia gradinii

Inainte de a demara orice proces de amenajare a gradinii, este esential sa evaluezi situatia actuala. Incepe cu limitele gradinii: verifica starea gardurilor, daca pot fi pastrate sau trebuie inlocuite, si nu uita nici de peretii casei, care dau inspre gradina si care ar putea necesita, la randul lor, reparatii.

In continuare, studiaza cu atentie starea aleilor pavate si a eventualelor trepte din interiorul gradinii. Tine cont de faptul ca, oricat de neatragatoare ar putea parea la prima vedere, atat aleile, cat si treptele si alte suprafete acoperite cu ciment vor arata mult mai bine dupa ce le vei curata cu un jet de apa.

Nu uita sa verifici si starea eventualelor elemente structurale, precum pergolele, pentru a descoperi daca mai pot fi folosite sau daca se pliaza pe aspectul pe care intentionezi sa il oferi viitoarei tale gradini.

Nu in ultimul rand, inspecteaza pomii din gradina. Sunt pomi fructiferi sau copaci decorativi? Oricare ar fi tipul lor, asigura-te ca sunt sanatosi si ca o eventuala furtuna nu i-ar pune la pamant, riscand sa provoace daune insemnate.

2. Taie arbustii si plantele nedorite din gradina

Daca gradina ta neingrijita include si cativa arbusti pe care vrei sa ii pastrezi, afla ca micii copacei pot fi mutati dupa bunul tau plac (tinand cont si de nevoile lor, bineinteles), iar dimensiunea lor poate fi ajustata. Nu te ingrijora daca, in urma taierilor, arbustul ramane doar un copacel golas. Daca este sanatos, se va transforma treptat intr-un arbust viguros.

De asemenea, daca gradina include si iedera, cea mai buna varianta este aceea de a o indeparta inainte sa se extinda foarte mult si sa sufoce plantele sanatoase. In cazul in care iti doresti ca iedera sa acopere peretii casei, asigura-te ca ii permiti sa se dezvolte doar in directiile dorite de tine.

Acorda o atentie sporita si plantelor cu flori din gradina neingrijita. Ai mari sanse sa descoperi plante perene care, desi in prag de ofilire, ar mai putea fi salvate. Indeparteaza partile uscate si, eventual, transplanteaza florile chinuite in spatii propice, departe de atacul daunatorilor si al diverselor boli.

3. Abordeaza problema gazonului din gradina

In cazul in care gazonul din gradina este complet neingrijit, cu iarba mare si buruieni, taierea ierbii ii va schimba in totalitate aspectul. De asemenea, de indata ce iarba va avea o inaltime acceptabila, vei putea intrezari si problemele: petele golase, buruienile ramase, prezenta muschiului etc.

Daca remarci existenta unor cioturi de copaci si radacini intarite in pamant, este important sa demarezi cat mai repede procesul de inlaturare din perimetrul gradinii, intrucat prezenta lor sa nu iti puna in pericol planurile ulterioare de amenajare a gradinii. Apeleaza cu incredere la profesionisti care sa te ajute cu munca in gradina neingrijita, in special cand spatiul prezinta numeroase probleme.

Foto: asklubo.com

Autor: Alexandra Florea

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare