Amenajarea gradinii

#gazon #gradina #amenajare gradina #udare

Cum sa tunzi gazonul

Frumusetea gazonului este data doar de modul in care acesta este tuns . O suprafata de gazon dezordonat si neingrijit va strica aspectul gradinii tale, dand senzatia ca pamantul este plin de buruieni. Iata in continuare cateva sfaturi ce te vor ajuta sa tunzi gazonul cat mai corect si estetic.



1 Reguli esentiale

 

  • Pentru a avea o peluza de gazon crescuta uniform ca inaltime si densitate, este necesar sa il tundem la un interval de 7-10 zile.
     
  • Este bine sa nu depasim inaltimea de 10 cm a ierbii, deoarece aceasta va incepe sa se ingalbeneasca la nivelul solului.
     
  • Inaltimea de tundere se regleaza din rotile masinii de tuns. Inaltimea ideala este cuprinsa intre 2,5 si 3,5cm.
     
  • Vom acorda atentie la cutitul masinii de tuns, deoarece acesta trebuie sa fie bine ascutit cand executam lucrarea, pentru a taia cat mai corect firele de iarba.
     
  • Nu este indicat ca gazonul sa fie tuns atunci cand solul este umed, deoarece vor ramane urme de la rotile masinii de tuns. In plus, solul se va tasa in zonele traversate de roti si va crea un aspect neuniform.
     
  • Dupa tuns este indicat sa irigam plantele pentru hidratare.

 

2 masina de tuns iarba


In functie de suprafata, ne alegem masina de tuns corespunzatoare. Aceasta poate fi cu motor termic pe benzina sau electrica.

Masinile de tuns iarba cu motor pe benzina se recomanda a fi folosite pe suprafetele mari, peste 800 mp, datorita faptului ca sunt mai grele si mai dificil de manevrat intr-o curte cu o suprafata mica. Acestea necesita schimbarea uleiului de la motor dupa un anumit interval de functionare, astfel: primul schimb dupa 4 ore de functionare, apoi din 25 in 25 de ore. De asemenea, curatarea filtrului de aer se va face o data sau de doua ori pe an.

Masinile de tuns electrice sunt usoare si foarte usor de manevrat. Majoritatea sunt dotate cu un cos pentru strangerea resturilor vegetale rezultate din tuns. Acest recipient poate fi confectionat din material plastic sau panza. Puterea motorului este cuprinsa intre 800 si 1500 W.

La achizitionarea unei masini de tuns electrice trebuie sa avem in vedere si faptul ca este necesar un prelungitor pentru alimentarea cu energie electrica. Va fi nevoie de un prelungitor cu un cablu suficient de lung pentru a acoperi intreaga suprafata a gradinii, cu o singura priza, care se cupleaza la stecherul incorporat in manerul masinii.

Ambele tipuri se gasesc in comert la magazinele de specialitate, intr-o gama variata de modele de la numerosi producatori. Este bine sa alegem un model de la o firma renumita, deoarece avem siguranta calitatii superioare atat ca mod de construire si asamblare, cat si in ceea ce priveste elementele componente ( cutit, motor, intrerupatoare etc ). Astfel, in cazul unei defectiuni, piesa afectata poate fi mult mai usor de achizitionat si schimbat.

Mai exista pe piata si modele de masini de tuns iarba care functioneaza pe baterii de tipul Lead-Acid sau Li-Ion, insa aceste modele au un mare dezavantaj, acela ca bateriile nu pot fi folosite mai mult de 60-70 minute, dupa care trebuie reincarcate.

Afla informatii complete despre cum sa alegi masina de tuns iarba.

 

Sursa foto : www.grasscutting.com.au


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului