Amenajarea gradinii

#ingrijire plante #plante #plante de apartament #udare plante #alegere ghiveci

Cum salvezi plantele de la moarte: 3 trucuri eficiente

La fel ca oamenii, plantele au nevoie de aer pentru a respira, de apa pentru a se hidrata si de substante hranitoare pentru a se dezvolta. Uneori, desi crezi ca ai mare grija de plantele tale, observi ca acestea incep sa aiba un aspect anormal, sa se ofileasca, sa capete pete si, in final, sa moara. In loc sa consideri ca nu mai ai cum sa le salvezi, ar fi mai bine daca te-ai asigura ca benefiaza de urmatoarele lucruri esentiale. Doar in acest fel le vei salva de la moarte si le vei ajuta sa creasca armonios.


1. Alege ghiveciul potrivit

Asa cum tu nu ai putea trai intr-o cutie de chibrituri, asa nici plantele nu pot creste intr-un ghiveci prea mic. In general, dupa ce cumperi o planta din magazin sau dintr-o florarie, este bine sa-i schimbi ghiveciul si pamantul si sa o fertilizezi.

Pe masura ce planta creste, radacinile nu mai incap in ghiveci, motiv pentru care trebuie sa il inlocuiesti cu unul mai mare. Intr-un ghiveci mic, aerul circula foarte greu, iar radacinile intampina dificultati in a capta oxigenul. Astfel, planta va incepe sa se ofileasca, iar daca nu iei masuri rapide, poate chiar sa moara.

 

2. Asigura-te ca au lumina optima

Lumina este un alt criteriu important de care trebuie sa tii cont atunci cand ai plante. Unele dintre ele prefera sa fie expuse in plin soare, ceea ce inseamna ca se dezvolta optim atunci cand sunt amplasate pe pervaz, intr-o zona luminoasa din gradina sau pe terasa, in timp ce altele se dezvolta mai bine atunci cand sunt amplasate intr-un spatiu umbros.

Intotdeauna trebuie sa stii cat de multa lumina cere planta ta, altfel risti sa ii grabesti sfarsitul. De exemplu, plantele iubitoare de umbra pot fi afectate grav daca ajung in bataia directa a soarelui, deoarece se aleg cu arsuri la nivelul foliajului.

 

3. Mentine nivelul optim de umezeala

Aerul prea uscat poate fi daunator pentru multe dintre plantele de apartament. In afara de plantele suculente, care pot sa se dezvolte foarte bine in aerul uscat, celelalte plante au nevoie de umezeala in aer, altfel frunzele se usuca.

Acelasi lucru este valabil si pentru umezeala din sol. Plantele trebuie sa fie udate constant, deoarece odata cu absorbtia apei, absorb si substantele nutritive din pamant. In lipsa apei, plantele se hranesc greoi si pot suferi de deficiente minerale.

Sursa foto: teraganix.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului