Amenajarea gradinii

#ingrijire mobilier gradina #gradina #mobilier gradina

Cum se intretine mobilierul de gradina din lemn

 

Mobilierul pentru gradina din lemn este expusa degradarii din cauza factorilor de mediu. Ploaia, zapada, soarele, vantul si poluarea sunt doar cativa dintre factorii care afecteaza aspectul si starea lemnului. De aceea este foarte important ca acesta sa fie tratat si intretinut corespunzator.

Daca sta intr-un mediu uscat, lemnul se contracta, iar in contact cu umiditate ridicata acesta isi mareste volumul. De aceea, lemnului trebuie tratat cu solutii speciale, care ii ofera rezistenta indiferent de conditiile de umiditate.

Cum ingrijesti mobila din gradina

Daca suprafata pe care doresti sa o tratezi a fost anterior acoperita cu vopsea sau lac, primul pas pentru reconditionare este sa fie stearsa de praf si alte impuritati. Apoi, lemnul trebuie slefuit cu smirghel, pana se obtine o suprafata de lemn curat, fara pete si sanatos.

Dupa aceasta operatiune, se aplica grund, avand rol de protectie impotriva dauntorilor. Ajuta, de asemenea, la intarirea fibrelor de lemn si asigura o culoare uniforma.

Sfatul specialistilor este ca dupa aplicarea stratului de grund sa dai cel putin doua straturi de ulei sau lac, daca mobila este uscata complet. Aceste substante ajuta lemnul sa se mentina si ofera protectie impotriva radiatiilor ultraviolete si a apei.

De asemenea, este important sa nu folosesti detergenti agresivi pentru a curata suprafetele, deoarece este posibil ca aceatia sa penetreze suprafata si sa reduca proprietatile stratului final de vopsea.

Cum impiedici aparitia mucegaiului si ciupercilor

Indiferent cat de mult ingrijesti mobila de gradina, tot apar atacuri de mucegai si ciuperci. Acest lucru este vizibil cand parti din mobila devin intunecate sau, in unele cazuri, aproape negre.

Aceasta problema se poate rezolva daca tii cont de aceste sfaturi:

- Curata mobila cu solutii pentru lemn, urmand instructiunile de pe pachet. Daca mobila este in continuare murdara, repeta procedura.

- Daca mobila este tot intunecata pot pregati o solute puternica de clor lichid. Spala zonele afectate cu solutia, iar mai apoi clateste-le cu apa.

- Daca nici tratamentul cu clor nu funcționeaza, mai ramane sa folosesti smirghelul urmat de lustruire! Lustruieste zonele afectate pana cand ajungi la lemnul sanatos. Orice metoda ai alege, la final este bine sa folosesti un tip de ulei special pentru lemnul tratat.

- Mucegaiul se sterge cu o laveta sau o perie. In general, nu este necesar niciun tratament suplimentar, dar aplicarea unui strat de ulei pentru lemn ar fi o alegere buna.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului