Amenajarea gradinii

#creanga #pomi #pomi fructiferi #taiere pomi

Cum tai o creanga mare dintr-un copac

Ingrijirea copacilor din gradina este un proces continuu, care implica si taierea crengilor problematice. Afla cum sa tai o mare dintr-un copac .

Tairea crengilor uscate sau a celor problematice este adesea necesara pentru a mentine sanatatea copacilor din gradina ta. Inainte sa pui mana pe ferastrau, informeaza-te cand si cum sa tai o creanga mare dintr-un copac.


Cand trebuie sa tai crengile?

 

Crengile unui copac adult trebuie taiate atunci cand nu mai produc frunze si consuma resursele copacului in mod inutil.

Daca o creanga s-a uscat, produce mult mai putine crengute si frunze ca celalalte sau a suferit un accident si s-a rupt partial, este timpul sa ajuti copacul tau sa renunte la ea.


mare


Nu este recomandat sa tai crengile mari aproape de trunchiul copacului. Atunci cand cad, acestea pot rupe o parte din tulpina sau pot trage cu ele scoarta care protejeaza trunchiul de boli si daunatori .

Taie creanga mare in cinci pasi simpli:

1. Taie mai intai toate crengile ce au crescut din creanga la care vrei sa renunti. Vei avea vizibilitate mai buna si scazi riscul unui accident.

2. Alege locul de taiere la cel putin 60 cm de trunchiul copacului. Taie pornind din partea de jos a crengii pana ajungi cei putin la jumatatea grosimii ei. Daca procesul nu este foarte dificil, poti taia pe dedesubt creanga pana la doua treimi din grosime.

3. Fa o taietura de sus in jos la o distanta si mai mare de trunchi. Este recomandat ca locul ales sa fie la o distanta de 5-10 cm de locul taieturii anterioare.

4. Continua taierea de sus in jos si creanga se va rupe corect, facandu-se legatura cu taietura ta anterioara. Daca ramane agatata, asigura-te ca se desprinde cat mai repede.

5. Elimina ciotul ramas, taind cat mai aproape de trunchiul copacului.


Cum ajuti copacul sa-si revina


Taierea corecta a crengii este cel mai important lucru pe care il poti face ca sa-ti ajuti copacul sa-si revina cat mai repede in urma acestei traume.

Pentru multa vreme s-au folosit diverse substante pentru vopsirea cicatricii ramase pe trunchi. Daca echipamentul folosit la taierea crengii a fost folosit anterior pentru a taia crengi bolnave, acoperirea cicatricii trunchiului creste riscul unei infectii.

Mai mult, vopseaua speciala aplicata in urma taierii crengilor blocheaza si umezeala care poate duce la formarea mucegaiului.

Lasa copacul sa se vindece singur, asigurandu-te ca scoarta din jurul cicatricii ramane intacta.


Echipamentul recomandat pentru taierea unei crengi


Manusile de protectie sunt minimul necesar pentru a-ti asigura siguranta in timp ce tai o creanga mare a unui copac din gradina ta. Acestea previn aparitia bataturilor si accidentele cauzate de alunecarea instrumentelor de taiere din cauza transpiratiei mainilor.

In cazul in care folosesti un ferastrau electric, ochelarii de protectie sunt o masura de protectie obligatorie. Ei sunt insa necesari si utili si atunci cand tai manual o creanga foarte uscata, din care pot sari foarte usor aschii.

Identifica momentul in care creanga nu mai poate fi salvata, foloseste echipamentul potrivit si taie cu atentie crengile uscate ale copacilor si pomilor fructiferi din gradina ta.

Sursa foto : Homedesign.marthastewart.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului