Amenajarea gradinii

# dezinfectare unelte gradinarit #unelte gradinarit #pregatire unelte #dezinfectare unelte

De ce este important sa dezinfectezi uneltele pentru gradinarit la sfarsitul iernii?

Uneltele pentru gradinarit trebuie curatate si dezinfectate la fiecare final de iarna, nu doar pentru a avea o viata lunga, ci si pentru a proteja sanatatea plantelor. Chiar daca ai curatat uneltele toamna trecuta, intre timp peste ele s-a asezat praful si murdaria si au nevoie de o noua dezinfectare. Exista doua motive intemeiate care ar trebui sa te convinga de faptul ca este bine sa dezinfectezi uneltele pentru gradinarit inainte de a incepe activitatile de primavara.


Uneltele dezinfectate impiedica imbolnavirea plantelor

Asa cum oamenii se spala pe maini pentru a indeparta bacteriile si impuritatile care i-ar putea imbolnavi, asa si uneltele pentru gradinarit au nevoie de o dezinfectare. De-a lungul unui an intreg, pe ele se stabilesc comod bacterii si ciuperci contactate din sol sau de pe frunze bolnave.

Odata ajunse pe unelte, aceste bacterii nu mor, ci se pregatesc sa se raspandeasca si sa puna stapanire pe gradina ta imediat ce folosesti ustensilele in activitatile zilnice. De pe unelte, bacteriile ajung foarte usor inapoi in pamant si ataca semintele si plantele sanatoase.

Tine cont ca nu doar sapa, harletul, roaba sau foarfeca horticola trebuie curatate si dezinfectate, ci si rasadnitele si ghivecele pe care urmeaza sa le folosesti la primavara.


Uneltele dezinfectate au o viata mai lunga

Daca vrei sa prelungesti viata uneltelor pentru gradinarit, ai grija sa le cureti si sa le dezinfectezi la fiecare final de toamna si de iarna. Specialistii sustin ca materialele din care sunt realizate uneltele se deterioreaza foarte usor din cauza murdariei. In schimb, daca le cureti de pamant, le dezinfectezi, le ascuti si le ungi cu ulei, le vei putea folosi mult timp de acum incolo.


Tine uneltele in solutia dezinfectanta doar cateva minute

Cateva minute de stat in solutie dezinfectanta sunt suficiente pentru ca uneltele de gradinarit sa fie curate ca lacrima. Specialistii nu-ti recomanda sa lasi uneltele in solutie peste noapte, deoarece dezinfectantul este coroziv si poate ataca materialele.

Pentru a prepara dezinfectantul, toarna 1 parte inalbitor si 9 parti apa. In cazuri speciale, cand stii sigur ca uneltele sunt "bolnave", poti folosi 3 parti de inalbitor si 2 parti de apa.

Tine uneltele pentru gradinarit in solutia dezinfectanta 10 minute, apoi clateste-le cu apa din abundenta.

Dupa dezinfectarea de la finalul iernii, uneltele pentru gradinarit pot fi curatate si pe parcursul anului, insa cu o solutie mai putin concentrata.

Sursa foto: homeguides.sfgate.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului