Amenajarea gradinii

#relaxare #gradinarit #poluare #pomi fructiferi

Efectele benefice ale gradinii asupra sanatatii

Chiar si simpla imagine sau idee de gradina ne face pe multi dintre noi sa ne gandim la aer curat , verdeata, relaxare, deci sanatate, asa ca motivele ca sa te apuci de gradinarit pot fi numeroase, insa mentinerea sanatatii ar trebui sa fie cel mai important dintre ele.



Cine poate "beneficia" de gradinarit?

Cand obezitatea este una dintre cele mai comune afectiuni moderne, la copii si adulti, gradinaritul poate fi o sursa importanta de activitate fizica . Copiii pot profita astfel de aerul curat, facand munci usoare in gradina , adultii se ocupa mai mult din pasiune de gradinarit, iar persoanele in varsta isi pot gasi astfel o preocupare pe masura puterii de a face efort. Fiecare isi poate gasi ceva de facut in gradina, cat timp o face cu placere.


Gradina, o sursa de fructe si legume

In plus, studiile arata ca mai mult de jumatate din populatia Planetei mananca prea putine fructe si legume, iar principalul motiv este ca nu le au la indemana si nu se preocupa sa si le procure. Ganditi-va numai ce simplu ar fi sa aveti mereu pe masa un platou de fructe si legume, culese chiar din gradina voastra, cu care ati putea inlocui gustarile dintre mese.

Fructele si legumele reprezinta o sursa bogata de vitamine, saruri si minerale, absolut necesare unei dezvoltari armonioase, iar copii au cea mai mare nevoie de ele pe perioada cresterii.
Ca sa nu mai vorbim de economia senzationala pe care ai putea s-o faci daca ai avea o sursa noua de hrana sanatoasa la tine in curte si cu costuri minime. Mai ales ca preturile fructelor si legumelor ating praguri exorbitante, daca vrei sa le cumperi cat mai diverse si in cantitati mari, ca sa ajunga intregii familii.


Gradinaritul, ca activitate fizica

Ca miscare fizica , gradinaritul se numara printre cele mai placute. Plantarea unui copac te determina sa folosesti unelte si sa-ti pui forta la incercare. Culesul florilor te indeamna sa faci aplecari si fandari dese, iar culesul fructelor te obliga la urcatul si coboratul de pe scara. Cu toate acestea, nimeni nu s-a plans de oboseala de pe urma culesului unui buchet senzational de flori.


Relaxarea din gradina

Relaxarea si reducerea stresului ar putea constitui alte doua beneficii ale gradinaritului. Avand in vedere ca antidepresivele sunt medicamentele cel mai des prescrise in epoca moderna, ganditi-va cum ar fi sa primiti, in schimb, o reteta care sa va recomande statul in gradina cel putin doua ore pe zi.

Cercetarile psihologilor au remarcat o imbunatatire a starii mentale la pacientii care se ocupa de gradinarit si chiar reducerea considerabila a stresului la persoanele care s-au mutat la casa cu gradina. Verdele naturii are si el un rol binemeritat in relaxarea si linistirea celor care se inconjura de verdeata, de aceea toate spitalele sau centrele de sanatate au o gradina sau un parc special penru pacienti.


Gradina lupta cu poluarea

Daca o mare parte din viata ne-o petrecem in spatii inchise, poluate la maxim de computere, televizoare si alte electrocasnice, am putea sa profitam de spatiul gradinii, care ne rezerva mereu o portie de aer curat. Daca ai grija sa plantezi si niste copaci cu coroana bogata, poti spune ca vei beneficia de un adevarat scut fata de poluarea din oras.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului