Amenajarea gradinii

# defect fabricatie #eflorescenta pavele #pavele

Eflorescenta pavelelor nu este defect de fabricatie!

Una dintre cele mai frecvente probleme reclamate de catre clienti este aparitia petelor albe pe pavele sau blocuri de zid din beton vibropresat. M-ar bucura ca acest articol sa ajunga la cat mai multe persoane inainte de achizitia produselor de pavaj, pentru a sti cum sa abordeze “problema” in cazul aparitiei.

Ce este eflorescenta?

Orice produs cu ciment, indiferent ca este vorba de blocuri de beton, de mortar folosit pentru lipirea lor, pavele pentru drumuri, trotuare, terase sau cai de acces, poate prezenta la un moment dat semne de eflorescenta (sau pete albe). Vestea buna este ca stim cum si de ce eflorescenta are loc. Vestea proasta este ca eflorescenta este aproape imposibil de prevenit. Cert este insa faptul ca, in cele din urma, eflorescenta dispare, desi poate dura un an sau doi.

Eflorescenta, o problema temporara

Eflorescenta este un fenomen cu cauze interne, care tine de folosirea cimentului ca materie prima in compozitia produselor din beton. Pentru a realiza un produs din beton, pe langa ciment se adauga alte materii prime, inclusiv aditivi si pigmenti. Aceste materiale se amesteca impreuna, apoi se toarna in forme. Ulterior se tin la uscat o perioada de timp. De indata ce pavelele incep procesul de intarire – ceea ce va face pentru o perioada destul de lunga – procesul de eflorescenta poate incepe. Cum apare eflorescenta? Apa necesara pentru a face curatarea betonului, umiditatea din roua sau chiar apa de la sistemul dvs. de aspersoare – reactioneaza cu varul din compozitia cimentului in hidroxidul de calciu. Pe masura ce produsul din beton se usuca, apa migreaza catre suprafata prin porii din produsul din beton, care transporta cu acesta hidroxidul de calciu. Cand hidroxidul de calciu vine in contact cu dioxidul de carbon din aer, lasa pete albe.

Ceea ce rezulta este eflorescenta. La un moment dat procesul se finalizeaza, iar eflorescenta inceteaza a mai aparea.

Ce e de facut?

Petele albe se vor dizolva in cele din urma in prezenta apei de ploaie si a dioxidului de carbon si se vor spala, dar dureaza. in consecinta, daca locuiti intr-o zona de ploaie frecventa, urmata de zile insorite, intregul proces de eflorescenta – de la formare pana la eliminare – se va intampla mai repede. Pe de alta parte, daca traiti intr-un climat mai arid, intregul proces va dura, in mod evident, mai mult.

Si daca nu pot astepta?

O prima solutie este sa speli pavajul cu apa folosind o perie moale sau un burete, cat de des posibil. Acest lucru va urgenta manifestarea si consumarea procesului de eflorescenta. Sau, poti aplica solutii speciale (pe baza de acid) pentru curatarea eflorescentei. In cazul acestora trebuie sa respecti instructiunile de folosire din partea producatorului si sa tii cont de faptul ca unele produse pot duce la decolorarea sau chiar deteriorarea suprafetei pavajului. Pentru achizitie produse de intretinere si reparatii, iti recomandam sa iei legatura cu partenerul nostru: Nicolae Pavlov, compania REMEI SRL. Adresa contact: nicolae.pavlov@remei.ro.

Important!

Nu se recomanda montajul pavelelor pe un strat de beton deja existent sau pe sapa umeda! In aceasta situatie, apa nu se va putea scurge, si va ramane infiltrata in pavele sau va balti, iar eflorecenta va aparea cu siguranta si va ramane o problema timp indelungat!

Advertorial
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului