Amenajarea gradinii

#plante #fobii #fobii plante #fobii ciudate #antofobie #lacanofobie #pteridofobie #hilofobia #botanofobie

Frica de plante: 5 fobii ciudate ale oamenilor

Cu siguranta ai auzit pana acum ca exista persoane carora le este teama de intuneric, de clovni, de inaltimi sau paianjeni, dar stiai ca pana si plantele sunt capabile sa genereze fobii? Desi sunt inofensive si ne aduc o multime de beneficii, plantele trezesc in unii oameni o teama irationala. Iata cateva dintre cele mai ciudate fobii care au legatura cu plantele.


1. Antofobia

Pentru cei mai multi dintre noi, frica de flori pare imposibila, insa sunt persoane care sufera de antofobie. Aceste persoane nu pot sta in preajma florilor, iar daca din intamplare ajung sa se apropie prea mult de flori, organismul lor incepe sa sufere diverse modificari: ritmul cardiac se accelereaza, apare transpiratia excesiva si senzatia de greata. Persoanele care au fobie de flori simt ca se sufoca, nu mai gandesc clar si se tem sa nu moara.

Specialistii spun ca o astfel de fobie poate fi declansata de un eveniment traumatizant din copilaria persoanei, in care au fost implicate flori.


2. Lacanofobia

Lacanofobia reprezinta frica de legume. O astfel de fobie este destul de greu de diagnosticat, spun psihologii. O femeie din Marea Britanie, in varsta de 22 de ani, a fost diagnosticata cu lacanofobie, dupa numeroase analize si teste. Ea a marturisit ca nu a mancat niciodata legume si ca ii este o frica incredibila de ele. Cand le vede, simte cum incepe sa fie cuprinsa de panica, incepe sa tremure si transpira ca dupa o sesiune istovitoare la sala.

Femeia nu stie din ce cauza a dezvoltat o asemenea fobie, dar tinde sa creada ca totul porneste din copilarie, cand ura mirosul de varza de Bruxelles.


3. Pteridofobia

Pteridofobia reprezinta teama morbida de ferigi. Se spune ca si celebrul Sigmund Freud a suferit de aceasta fobie, insa putina lume crede acest lucru. De-a lungul vietii, Sigmund Freud s-a ferit sa vorbeasca despre acest detaliu personal si nu a explicat niciodata de unde a aparut frica inexplicabila de ferigi.

Persoanele care sufera de pteridofobie nu se tem de restul plantelor. Doar in apropierea ferigilor devin agitate.


4. Hilofobia

Hilofobia cunoscuta si sub denumirea de xilofobie sau dendrofobie, reprezinta teama inexplicabila de lemn, padure si copaci. Specialistii sustin ca persoanele care au aceasta frica irationala cel mai probabil au trecut printr-o experienta traumatizanta intr-o padure pe cand erau copii. Fie s-au pierdut in padure, fie au vazut un animal salbatic intr-o padure si s-au speriat de el, fie s-au lovit foarte tare cu un lemn.


5. Botanofobia

Botanofobia reprezinta frica de plante, de toate plantele. Cunoscuta actrita Christina Ricci a recunoscut ca sufera si aceasta fobie si nu poate tine in casa nici buchete de flori, nici plante in ghiveci. Actrita nu isi aminteste sa fi suferit vreun incident neplacut cu plante in copilarie, dar spune ca o dezgusta praful care se asaza pe frunze si parazitii care ar putea ataca planta.

Alaturi de aceste 5 fobii ciudate legate de plante, unele persoanele sufera si de aliumfobie (frica de usturoi), micofobie (teama de ciuperci) si de selofobie (frica de compost, de vegetatie in descompunere).

Sursa foto: hardyferns.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului