Amenajarea gradinii

#aspersoare #plante gradina #furtun #ghidul gradinarului #apa gradina

Ghidul gradinarului incepator

Chiar daca ai un teren foarte mic, acest lucru nu trebuie sa te impiedice sa-ti amenajezi o gradina de vis. Avantajele unei gradini sunt multiple, de la sentimentul de liniste si relaxare pe care ti-l ofera, pana la decorul uimitor care iti incanta privirea.

In plus, daca plantezi legume, te poti bucura si de roadele muncii tale. Pentru a avea o gradina frumoasa, este important sa acorzi cateva ore in fiecare saptamana pentru ingrijirea plantelor. Iata cateva ponturi pe care orice gradinar incepator ar trebui sa le cunoasca!

1. Solul

Solul este un organism viu, care alimenteaza plantele, motiv pentru care este esential pentru o gradina infloritoare. In momentul in care te hotarasti sa amenajezi o gradina, primul pas este sa cureti solul de iarba si de buruieni. Solul argilos este cel mai potrivit pentru gradina.

2. Lumina

Lumina joaca un rol important in dezvoltarea armonioasa a florilor. De aceea, este indicat sa sadesti plantele in functie de preferintele lor. Daca lumina soarelui ajunge in gradina cel putin sase ore pe zi, poti planta legume si flori care prefera lumina. Daca soarele bate cu putere dimineata, iar dupa-amiaza in gradina este umbra, alege plante care prefera partial umbra.

3. Plantele

Plantele se impart in doua categorii: anuale si perene. Plantele anuale rezista doar un sezon, in timp ce plantele perene revin sezon dupa sezon. Printre plantele anuale se numara petuniile, begoniile si galbenelele. Aceste flori au nevoie de mai multa apa decat cele perene, insa sunt preferate datorita culorilor uimitoare care infrumuseteaza gradina.

Cat despre plantele perene, unele infloresc primavara, altele vara. Printre acestea se numara hortensia, gerania, jerbera, crizantema, cercelusii si garofitele.

In ceea ce priveste legumele, acestea au nevoie de foarte mult soare si mult spatiu pentru a se dezvolta.

4. Apa

Toate gradinile au nevoie de apa. De aceea, este important sa uzi plantele in mod frecvent, astfel incat sa se poate dezvolta in mod armonios. Pentru gradinile mici, poti folosi un furtun, in timp ce pentru gradinile mari este recomandat un aspersor. Cele mai bune momente pentru a uda in gradina sunt dimineata devreme si seara tarziu, cand temperatura aerului nu este atat de ridicata.

Sursa foto: led-light.agreensupply.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului