Amenajarea gradinii

#gradina #decorare gradina #pergole #constructii lemn

Gradina cu pergole: idei de decorare a constructiilor din lemn

Pergolele sunt cele mai potrivite constructii din lemn pentru infrumusetarea gradinii sau a curtii interioare. Realizate de obicei din grinzi de lemn sustinute pe stalpi, pergolele pot fi "imbracate" in flori cataratoare, sau sau cu anumite fructe si legume. Exista zeci de moduri in care poti decora o pergola, insa trebuie sa retii ca plantele pe care alegi sa le cultivi au nevoie de o ingrijire suplimentara.


Pergola acoperita cu vita de vie

Vita de vie este una dintre cele mai potrivite plante pentru o pergola, deoarece se catara rapid si creeaza nu doar umbra, cu si un decor special. Invitatii tai vor fi incantati sa-si culeaga strugurii direct din vie, fara sa se deplaseze prea departe de casa.



Sursa foto: gardenvisit.com


Pergola cu Wisteria

Wisteria este un arbust catarator cu inflorescente spectaculoase, care infloresc intr-o nuanta placuta de mov lavanda. Datorita cresterii rapide, Wiseria poate deveni planta potrivita pentru decorarea pergolei de acasa, mai ales ca nu este foarte pretentioasa in ceea ce priveste ingrijirea.



Sursa foto: mooseyscountrygarden.com


Pergola cu legume

Probabil ca legumele nu sunt prima alegere cand vine vorba despre decorarea pergolei, insa constituie o varianta de luat in calcul, cu atat mai mult cu cat gradina ta este mica. Intr-o gradina spatioasa, ai putea cultiva legume taratoare, cum sunt castravetii si dovleceii in randuri, pe sol. Insa, atunci cand nu dispui de suficient de mult spatiu, poti recurge la diverse trucuri, cum ar fi amenajarea unei gradini verticale.

Pergola din lemn poate fi o asemenea gradina verticala, insa doar pentru soiurile de dovlecei sau castraveti care nu se dezvolta prea mult si nu sunt prea grei.



Sursa foto: facebook.com


Pergola cu iasomie

Iasomia este un arbust parfumat, ideal pentru o pergola decorativa incredibil de aratoasa. Daca te gandesti sa-ti construiesti o pergola, poti lua in considerare varianta in care o decorezi cu iasomie, deoarece are o dezvoltare rapida, iar inflorescentele raman inflorite de la inceputul verii pana la jumatatea toamnei.



Sursa foto: hgtv.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului