Amenajarea gradinii

#fazele lunii #gradinarit #luna

Gradinaritul in functie de fazele lunii! Ce trebuie sa stii

Gradinaritul in functie de fazele lunii se bazeaza pe stiinta si fenomenul este similar cu cel prin care se formeaza mareele. Soarele si luna influenteaza campul gravitational al Pamantului, care determina formarea mareelor in mari si oceane.

 

Dar la fel ca in intinderile mari de apa, luna are efect si asupra portiunilor mai mici. Luna influenteaza gradul de umiditate din sol, care ajuta plantele sa rasara si sa creasca.

Unele dintre beneficiile majore ale gradinaritului in functie de fazele lunii este germinarea mai rapida a semintelor, cresterea mai rapida a lastarilor si a germenilor, recolta mai bogata si plante mai viguroase fara daunatori sau boli.

Atunci cand tii cont de fazele lunii, poti face mai usor unele activitati solicitante in gradina, cum ar fi plivitul. Vei observa ca poti smulge mai usor buruienile cand este luna plina, decat atunci cand este luna noua, si la fel si in restul fazelor lunii de dupa luna plina, pentru ca pamantul este suficient de umed pentru a scoate radacinile cu usurinta.

Asadar, atunci cand iti planifici activitatile in gradina, consulta cu atentie calendarul pentru a vedea fazele lunii, pentru ca acest lucru iti va fi de folos sa obtii o recolta mai bogata si sa ai o gradina cu plante sanatoase si roditoare. Chiar daca de multe ori iti doresti sa termini mai repede treburile in gradina, uneori este mai bine sa astepti cateva saptamani, pentru a profita de cea mai buna perioada.

Cum folosesti cele patru faze ale lunii in gradina de legume

Cele patru faze ale lunii pot fi folositoare in gradinarit. Iata ce ar trebui sa plantezi si cand ar trebui sa plantezi in functie de fazele lunii!

Luna noua

In timpul acestei faze, luna atrage umezeala in sol, iar semintele se umfla si inmuguresc. Lumina lunii in crestere stimuleaza dezvoltarea radacinilor si frunzelor. Faza de luna noua este potrivita pentru plantarea culturilor anuale care se fac la suprafata pamantului cum sunt cele de salata, spanac, cereale, broccoli si alte legume cu frunze.

Al doilea patrar

Atractia gravitationala nu este la fel de puternica in timpul celui de-al doilea patrar, dar pentru ca lumina lunii este mai puternica, frunzele plantelor vor creste mai viguros. Aceasta faza este ideala pentru a planta verdeturi, in special in ultimele doua zile ale acestei faze, chiar inainte de luna plina.

Luna plina

Atractia gravitationala nu este la fel de puternica in perioada de luna plina. Umezeala din sol iese la suprafata, iar imediat dupa luna plina, lumina lunii scade. Acesta este momentul in care radacinile se dezvolta mai bine, de aceea acum este cel mai bine sa fie plantate legumele radacinoase si bulbii.

Al patrulea patrar

Aceasta poate fi considerata o perioada de odihna in gradina din cauza ca atractia gravitationala este mai slaba, iar lumina lunii nu mai este la fel de puternica. In loc sa plantezi in gradina in aceasta perioada, foloseste aceasta faza a lunii pentru a intretine culturile, pentru transplantat, taieri sau fertilizarea plantelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare