Amenajarea gradinii

#ridichi #varza #radacini #conopida #ciuperci #hernia radacinilor

Hernia radacinilor, ciuperca ce distruge varza, conopida si ridichile

Hernia radacinilor este o boala cauzata de o ciuperca ce afecteaza plantele din familie Brassicaceae (Cruciferae), printre care se numara varza, conopida si ridichile.

Boala afecteaza mai ales plantele crescute in soluri acide, in zone ploioase. Microorganismul responsabil pentru hernia radacinilor se numeste Plasmodiophora brassicae si boala pe care o provoaca duce la umflarea de deformarea radacinilor. Cresterea plantei este afectata puternic de boala.

Hernia radacinilor poate afecta o multitudine de plante din aceasta familie: varza, conopida, ridichi, hrean, napi, rutabaga, rapita dar si plante decorative ca micsandra, micsunelele si aubretia. Boala apare mai ales cand solul este umed si cald. Plantele sunt infectate in special vara si toamna.

Ce este Plasmodiophora brassicae?

Desi este descrisa ca o ciuperca, Plasmodiophora brassicae este un microorganism inrudit mai mult cu mucegaiurile. Se reproduce prin spori care pot ramane in sol pana la 20 de ani, motiv pentru care infectia pamantului este deosebit de grava.

Sporii raman inactivi pana cand vin in contact cu radacinile unei plante crucifere, moment in care le infecteaza si produc o noua generatie de spori, in radacinile deformate ale plantei. Tesuturile afectate putrezesc, iar cresterea plantei este afectata puternic.

Simptome

Simptomele herniei radacinilor sunt relativ usor de observat deoarece afecteaza intreaga planta.

Cresterea plantei este incetinita, iar frunzisul poate capata o culoare rosiatica sau galbena. Planta se usuca rapid la temperaturi ridicate , dar isi revine in conditii de umiditate excesiva.

Radacinile fine ale plantei dispar, iar partea centrala a radacinilor se umfla puternic si se deformeaza. Recolta este afectata, iar in unele cazuri grave planta inainte de a ajunge la maturitate.

Prevenire si combatere

Plasmodiophora brassicae se poate raspandi cu usurinta, chiar si prin intermediul picaturilor de ploaie sau al insectelor. Uneltele infestate curatate necorespunzator sau plantele transplantate din alte gradini cresc riscul infectiei.

Gunoiul de grajd folosit ca ingrasamant poate fi o alta sursa de infectie, deoarece sporii supravietuiesc si in sistemul digestiv al vitelor. Permeabilitatea solului este un alt factor important. Razoarele inaltate permit o scurgere mai buna a excesului de apa.

In solurile usor acide, microorganismul rezista pana la 8 ani, iar in cele foarte acide pana la 15-20 de ani. Daca stii ca solul din gradina ta este contaminat, este recomandat sa cresti plantele in ghivece pentru a da o sansa cat mai buna dezvoltarii radacinilor inainte de transplantarea in sol. Este recomandat ca diametrul ghivecelor sa fie de cel putin 9 cm.

Cresterea pH-ului solului, prin adaugarea de var stins, reduce dar nu elimina complet riscul de infectie. Pamantul din rasadnite poate fi dezinfectat termic sau chimic.

Este recomandata distrugerea plantelor bolnave si a resturilor vegetale ramase in sol dupa recoltare pentru a scadea sansele raspandirii ciupercii care cauzeaza hernia radacinilor.



Sursa foto: Ryansgarden.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului