Amenajarea gradinii

#idei amenajare gradina #iaz gradina #iaz #amenajare gradina

Iazuri si cascade pe care le poti avea si tu in gradina

Una dintre variantele de amenajare din gradina ta poate sa fie construirea unei cascade sau a unui iaz. Apa este un element al naturii care aduce cu sine relaxare si liniste si care face gradina sa para un loc de vis. Iata cateva optiuni de iazuri si cascade pe care le poti avea si tu in gradina:

1. Cascada si iaz cu pesti

Daca nu ai spatiu suficient in gradina pentru a avea o piscina, poti sa amenajezi o cascada mica cu trei trepte terminate cu piatra de rau, iar jos sa pui un mic iaz construit fara margini fixe si drepte. Apa este terapeutica si sunetul curgerii ei poate sa determine armonie.

2. Cascada care curge intr-un bazin tip iaz

Pentru un spatiu si mai mic, intr-un lateral al gradinii se poate construi un bazin mic care sa curga intr-un alt bazin dreptunghiular asezat pe lungimea curtii. In iaz se poate sa puneti pesti pe care sa ii ingrijiti. Atentie la sistemul de filtrare si de amenajare, care trebuie sa fie propice vietii.

3. Bazin cu statuie decorativa, care tine loc de iaz

Un alt tip de iaz poate sa fie unul dreptunghiular sau patrat, care sa imite o mica piscina. Se poate pune o statuie drept punct de atractie, din care sa si curga apa spre bazin. Va fi cu siguranta inedit si interesant de privit.

4. Iaz pentru pesti cu detalii din caramida

O gradina pavata cu caramizi, chiar daca este mica poate sa fie de efect. Se poate sa construiesti pe langa bazinul cu apa si pesti si un loc de gratar sau o masa unde sa stai sa te relaxezi si sa privesti ansamblul.

5. Iaz inconjurat de plante

In gradina ta poti sa aduci un pic din natura in forma ei tipica. De aceea este recomandat sa pui pietre aduse din zone de munte, sa faci finisaj inegal al iazului, cu margini rotunjite si fara intentia de forma fixa. De asemenea este bine sa construiesti un mediu cat mai aproape de ceea ce ar putea sa fie gasit intr-un mediu necontrolat. Pentru aceasta poti sa aduci multe plante, alge si pesti, vietati care s-ar regasi in mod curent in natura. Efectul va fi spectaculos!

6. Iaz cu pietre in loc de pod

O traversa din pietre in apa este o varianta de interactiune cu natura care poate sa aduca un plus de autenticitate. Oricine va merge prin apa din iazul din gradina ta, se va bucura de experienta. Poate sa fie simplu trasat dintr-o parte in alta a iazului sau sa aiba directii diverse pentru a putea trece spre orice zona a gradinii, daca iazul este pozitionat in centru.

7. Cascada in trepte, pentru o gradina in panta

Se poate crea un spatiu in trepte cu apa care sa curga in cascada atunci cand terenul permite. Daca nu este in mod natural ridicat fata de nivelul mediu, atunci se poate aduce pamant si se poate construi artificial aceasta cascada. Se pot face trei sau mai multe trepte si apa poate sa se aseze la final intr-un iaz.

Surse foto: thespruce.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare