Amenajarea gradinii

#gradina #sol argilos #sol gradina #imbunatatire sol argilos

Imbunatatirea solului argilos

Solul argilos este o adevarata pacoste pentru gradinarul care isi doreste o recolta bogata de fructe si legume, dar si o gradinita de flori. Din fericire, acest tip de sol poate fi ameliorat in asa fel incat sa ai parte de rezultatele scontate. Iata ce trebuie sa stii despre imbunatatirea solului argilos!

Ce este solul argilos?

Un sol argilos este compus in cea mai mare parte din particule de lut. Pentru a determina ce fel de sol exista in gradina ta, poti incerca un test rapid: ia un pumn de sol umed si strange-l cu putere in palma. Daca la deschiderea pumnului remarci o formatiune compacta de pamant, ce se lipeste de palma ta, este foarte posibil sa ai de-a face cu solul argilos.

De altfel, solul argilos este simplu de identificat si in absenta acestui test. Un astfel de sol se lipeste de incaltari si de uneltele de gradina, se grupeaza in bulgari mari de pamant, greu de sfaramat, si formeaza crapaturi serioase pe timp de seceta.

Avantaje si dezavantaje ale solului argilos

Desi pare o adevarata pacoste, solul argilos prezinta si o serie de caracteristici pozitive. Datorita densitatii sale sporite, pamantul argilos retine eficient umezeala in interior. In plus, cel mai adesea contine o cantitate mai mare de substante nutritive, precum calciu, potasiu si magneziu, decat alte tipuri de soluri.

Din pacate, avantajele sunt contrabalansate de dezavantaje evidente. Astfel, solul argilos se incalzeste greu primavara, nu ofera un drenaj bun al apei, formeaza bulgari compacti de pamant cu multa usurinta (fenomen care impiedica dezvoltarea radacinilor plantelor) si, cel mai adesea, este alcalin.

Metode de imbunatatire a solului argilos

Solul argilos poate fi ameliorat cu destul de multa usurinta, prin adaugarea de materie organica. Aceasta se refera la ramasitele de plante ori animale si vine sub multiple forme: gunoi de grajd, compost, compost de frunze, compost de coaja de copac etc.

Pentru a imbunatati calitatea solului argilos, imprastie materie organica pe suprafata de pamant pe care intentionezi sa o ameliorezi, dupa care asigura-te ca materia intra in sol. Insereaz-o in pamant cu o lopata pana la o adancime de circa 30 cm.

Odata finalizata operatiunea, plantele deja existente sau cele pe care intentionezi sa le cultivi in continuare se vor dezvolta armonios. Calitatea solului se va imbunatati si mai mult in timp, pe masura ce materia organica se va descompune si va infiltra substante nutritive in pamant.

Pentru a mentine calitatea solului candva argilos, aplica o data sau de doua ori pe an un strat de materie organica la suprafata solului. In acest fel, te asiguri ca procesul de ameliorare este unul permanent si ca eviti reinstalarea solului argilos.

La finalul unui sezon de dezvoltare, ideal ar fi sa realizezi o testare specializata a solului din gradina. Aceasta iti va dezvalui pH-ul solului si eventualele deficiente de substante nutritive. Raportul pe care il vei obtine te va ajuta sa adaugi in pamant ingrasamantul necesar pentru ca plantele tale sa creasca armonios urmatorul sezon.

Foto: coldclimategardening.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului