Amenajarea gradinii

#iarna #bulbi #gradina #decor #ghivece #amenajarea gradinii

Incurajeaza-i pe copii sa se ocupe de gradinarit iarna

Iarna este un sezon cu activitate redusa in gradina, perioada in care poti folosi timpul pentru a-i invata pe copii despre gradinarit. Alaturi de ei poti face o multime de lucruri in gradina, chiar si in sezonul rece.


1 Viziteaza o gradina frumoasa

Mergi cu copiii in magazine de plante pentru a vedea ce produse gasesti in acest sezon. Se poate sa descoperi produse la pret redus sau noi plante care pot fi crescute in gradina in lunile friguroase.

Viziteaza cu copiii o gradina botanica si familiarizeaza-i cu tipuri de plante pe care vrei sa le ai in viitor in gradina ta.


2 Planteaza bulbi

Planteaza bulbi in ghivece, alaturi de copii, pentru a avea flori frumoase la primavara. Foloseste sol de calitate, in ghivece cu un sistem bun de drenaj. Bulbii trebuie pusi la o adancime de doua ori mai mare decat inaltimea lor si la o distanta asemanatoare. Pune ghivecele intr-un loc racoros, ferit de vant si precipitatii.


3 Ocupa-te de adapatoarele si hranitoarele pentru pasari

Iarna, pasarile din gradina au nevoie de sprijin pentru a rezista in aceste luni friguroase. Cumpara sau construieste adapatoare si hranitoare pentru pasari. Fixeaza-le in gradina intr-un loc izolat, linistit, unde pasarile sa fie in siguranta cand vin sa se hraneasca.

Cu aceasta ocazie, poti face si "birdwatching" (observarea pasarilor) impreuna cu copiii. Fiecare isi poate nota informatii pretioase, ca de exemplu, care sunt primele pasari care au venit sa manance sau ce pasari au refuzat un anumit tip de mancare.


4 Decoreaza gradina de iarna

Daca ai cateva tigve, ajuta-i pe copii sa faca din ele decoratiuni pentru gradina de iarna. Poti prinde tigvele in bete insirate pe marginea gazonului. Pentru un aspect inedit, vopseste tigvele cu vopsea lucioasa.


5 Creste plante aromatice in ghivece de interior

Invata-i pe copii importanta de a folosi in bucatarie plante aromatice proaspete. Plante precum cimbrul, rucola, spanacul, rozmarinul sau coriandrul pot creste in ghivece, in casa. Da in grija copilului un ghiveci cu o planta, explicandu-i nevoile de ingrijire. Rozmarinul, de exemplu, poate fi udat o data la 2-3 saptamani.


6 Pregateste ghivecele pentru anul viitor

Fa curatenie in ghivece alaturi de copii. Arunca-le pe cele care nu se mai pot folosi. Poti face un atelier de creatie cu cei mici, in cadrul caruia acestia sa curete si apoi sa vopseasca ghivecele. Primavara viitoare vei avea ghivece reconditionate si atractive.


7 Planteaza in gradina ce se poate

Iarna este o perioada buna pentru a planta salata, sfecla rosie, varza, napi, ceapa verde, rucola, broccoli etc. Alege cateva plante si mergi in gradina cu copiii, intr-o zi cu vreme stabila. Daca plantati legumele si verdeturile din doua in doua saptamani, veti avea o productie buna pe parcursul iernii.


8 Fa aranjamente vegetale cu plantele din gradina

Cauta impreuna cu cei mici diverse plante din gradina pe care le-ati putea folosi intr-un aranjament vegetal. De exemplu, crengutele desfrunzite ale arbustilor pot avea fructe mici si colorate, perfecte pentru decorul de sarbatori, in interior.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului