Amenajarea gradinii

#legume #ventilatie #legume sera #ventilatie sera #tipuri ventilatie sera

Ingrijirea legumelor din sera: tipuri de ventilare si la ce folosesc acestea

Ventilarea serelor are numeroase avantaje: temperatura poate fi controlata eficient, fluxul de aer este distribuit in mod egal, iar umiditatea din aer este tinuta in parametri normali. Atunci cand controlezi ventilarea acestor spatii, directionarea fluxului de aer, atat spre interior, cat si spre exterior, ajuta la crearea unui efect de racire. Totusi, alegerea unui tip de ventilare optim depinde in primul rand de marimea serei.

Exista doua tipuri principale de ventilare a serelor: cea naturala si cea fortata, bazata pe ventilatoare.

1. Ventilarea naturala

Acest tip de ventilare presupune deplasarea aerului, in timp ce caldura se ridica. Serele sunt prevazute cu ferestre dotate cu jaluzele mobile. Acestea sunt plasate in perete, aproape de acoperis. Astfel, aerul cald se ridica si sta in apropierea ferestrelor deschise. Mai mult, vantul din exterior impinge aerul rece spre interior, in timp ce aerul cald din interiorul serei este impins spre exterior.

Totusi, acest tip de ventilare presupune o atentie sporita. Este necesara verificarea jaluzelelor mobile de cateva ori pe zi, in functie de luminozitatea de care au nevoie culturile din sera.

2. Ventilarea fortata

Sistemele de ventilare fortata sunt formate din ventilatoare distribuite uniform pe toata suprafata serei. Adesea, ele sunt montate deasupra culturilor, pe structura cladirii. Astfel, ventilatoarele ajuta la crearea unui curent slab de aer ce va permite distribuirea uniforma a aerului. In cazul in care ferestrele serei sunt inchise, curentul de aer produs de ventilatoare va impiedica saturarea cauzata de umiditatea excesiva, data fiind temperatura scazuta. Mai mult, aceste dispozitive pot ajuta la imbunatatirea schimbului de gaze si la intensificarea procesului de transpiratie, atunci cand temperaturile sunt ridicate.

Spre deosebire de ventilarea naturala, aceasta se bazeaza pe un sistem automat care va permite atingerea unei temperaturi optime, intr-un timp predefinit.

Sursa foto: researchgreenhouse.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului