Amenajarea gradinii

#arbore magnolie #tundere pomi #magnolie #tundere magnolie

Invata sa tunzi magnolia

Tunderea arbustilor de magnolie nu este un lucru atat de dificil pe cat pare. Specialistii recomanda ca aceasta lucrare de gradina sa se efectueze in concordanta cu dezvoltarea naturala a arbustului. Afla mai jos mai multe detalii despre aceasta lucrare de gradina.

Este recomandat sa nu exagerezi cu tunderea magnoliilor, care pot ajunge chiar si pana la inaltimea de 20 de metri.


De ce sa tunzi arbustul de magnolie

Arbustii de magnolie trebuie tunsi pentru a le oferi o forma frumoasa, dar si pentru a le imbunatati sanatatea. Prin taieri, arbustii isi recapata energia de care au nevoie pentru a se dezvolta si inflori, intrucat astfel se indeparteaza si ramurile uscate sau inestetice, ceea ce imbunatateste aspectul general al gradinii.

De asemenea, prin tundere vei controla si inaltimea arbustului de magnolie. Chiar daca se dezvolta foarte incet, in timp poate atinge inaltimi impresionante.


Cand sa tunzi arbustul de magnolie

Cel mai bun moment pentru tunderea arbustilor de magnolie este imediat dupa ce infloreste. In functie insa de fiecare specie de magnolie, tunderea nu este necesara sau recomandata. Nu este indicat sa tunzi arbusti maturi de magnolie, deoarece nu se vor regenera rapid si se vor imbolnavi.

La alte specii de magnolie, este recomandat ca tunderea sa aiba loc atunci cand arbustul este foarte tanar. Operatiunea se poate repeta apoi mai tarziu. Trebuie insa sa tunzi arbustii de magnolie cu mare grija si sa tai doar ramurile care sunt inestetice sau bolnave. Daca este tuns in exces, arbustul de magnolie isi va reveni cu greu.


Cum sa tunzi arbustul de magnolie

In primul rand, pentru a tunde arbustii de magnolie ai nevoie de ustensile de calitate, care sa asigure taieturi curate si fine si care sa nu distruga arbustul. In functie de marimea arbustului, este recomandat sa folosesti foarfece speciale. Fierastraiele de mana sunt ideale pentru ramurile cu un diametru mai mare de 3 centimetri.

De asemenea, atunci cand tunzi arbustul de magnolie, trebuie sa indepartezi toate ramurile rupte, distruse, moarte sau bolnave. Daca nu le indepartezi, in timp acestea devin o adevarata problema pentru intreg arbustul, care se poate usca.

Taie apoi ramurile de la punctul de origine. Urmatorul pas este sa oferi arbustului forma pe care o doresti, prin indepartarea ramurilor in plus. Ai grija sa nu lasi in urma cioturi si evita sa tai prea mult scoarta ramurilor, deoarece vei afecta dezvoltarea naturala a arbustului.

De asemenea, este indicat sa tunzi si ramurile care sunt mult prea aplecate si care afecteaza astfel forma naturala a copacului. In plus, ramurile trebuie taiate oblic.

Inainte de a tunde arbustul de magnolie, este indicat sa sterilizezi foarte bine ustensilele pe care le folosesti. Lasa toate ustensilele intr-un lighean cu apa oxigenata, timp de 20 de minute.

Tunderea arbustilor de magnolie este astfel necesara pentru a stimula cresterea si dezvoltarea armonioasa si pentru a obtine forma dorita. Nu trebuie insa sa exagerezi, ci sa lasi magnolia sa se dezvolte cat mai natural.



Sursa foto: givegoodgift.ca

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului