Amenajarea gradinii

# ridichi gradina # plantare ridihi #umiditate sol #ridichi

Luna martie ideala pentru a planta ridichile! Ce trebuie sa stii

Luna martie este ideala pantue a planta ridichile in gradina, acestea sunt primele legume care se planteaza in gradina la inceputul primaverii, imediat ce solul se dezgheata. Asadar pe tot parcursul lunii, poti planta ridichi in gradina, esalonat, pentru a te bucura de ele mai mult timp. 

Iata ce trebuie sa stii despre cultivarea ridichilor si ingrijirea plantelor

Plantarea ridichilor

Plantarea ridichilor se poate face de indata ce solul se dezgheata si poate fi lucrat. Inainte de a planta ridichile trebuie sa te asiguri ca terenul este curatat. Sapa solul, elimina uscaciunile si buruienile si apoi niveleaza totul cu ajutorul unei greble.

Inainte de a planta semintele, adauga un strat de ingrasamant natural.

Tine cont de faptul sa solul ideal pentru ridichi este unul bine drenat, cu un pH cuprins intre 5,8 si 6,8. De asemena, ridichile adora soarele, asadar planteaza-le intr-un loc unde sa nu aiba parte de umbra.   

Pentru a te bucura pentru o perioada mai indelungata de recolta, ridichile se vor planta esalonat, la distanta de doua saptamani, pana la mijlocul lunii aprilie. 

Semintele de ridichi se planteaza o adancime de 2-3 cm si se acopera apoi cu un strat de pamant.

Cand plantezi seintele ai grija sa pastrezi o distanta de 5 cm intre plante si de 25-30 cm intre randuri. Poti planta doua-trei seminte intr-un cuib pentru a te asigura ca rodesc. Odata ce cresc la poti rari. Asa te asiguri ca nu raman locuri in care sa nu rasara plante.

Ingrijirea si recoltarea ridichilor

Ridichile nu sunt legume foarte pretentioase. Au nevoie doar de udari si de eliminarea periodica a buruienilor.

Principala nevoie a ridichilor este solul in permanenta umed. Daca nu este o primavara ploioasa este necesar sa le uzi cel putin o data la doua zile. In zilele cu temperaturi ridicate acestea vor avea nevoie de udari zilnice.  

Atentie! Solul trebuie sa fie umed, nu sa balteasca de apa. O umiditate prea mare duce la craparea ridichilor.

Pe langa udari, trebuie sa te asiguri ca elimini toate buruienile care rasar pe parcela de pamant pe care sunt plantate. Buruienile consuma cea mai mare parte de apa si substante nutritive din sol. In lipsa acestora, ridichile nu se vor putea dezvolta corespunzator.

 

Recoltarea ridichilor

Ridichile au un ritm de crestere alert. La doar 6-8 saptamani de la plantarea acestora te poti bucura de primele recolte.   

Boli si daunatori

Cea mai frecventa problema a ridichilor o reprezinta viermii de radacina care, contrar asteptarilor, ataca doar frunzele, lasand gauri mici in acestea. Viermii de radacina pot fi indepartati daca solul este tratat cu diazonin la inceputul primaverii.

Sursa foto: 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului