Amenajarea gradinii

#sfaturi dragoste #sfaturi practice #legume #gradina #plantare legume #sfaturi de gradinarit #martha stewart

Martha Stewart: Cele mai importante sfaturi pentru gradina de legume

Experta in tot ce tine de casa si gradina, Martha Stewart, ingrijeste de multi ani propria gradina de legume si are multe sfaturi pentru gradinarii amatori, dar si pentru cei care au deja experienta.

Pentru o gradina perfecta si eficienta, foloseste cele mai importante trucuri recomandate de Martha Stewart.


Testeaza viabilitatea semintelor

Eforturile depuse pentru plantare pot fi considerabile, motiv pentru care poate fi intelept sa testezi mai intai viabilitatea semintelor. Indiferent daca sunt cumparate sau recoltate chiar de tine, testeaza-le cu un prosop de hartie umezit bine.

Pune 10 seminte in hartia umeda si impatureste-o. Inchide-o intr-o punga etansa. Daca germineaza mai mult de 7 din 10, totul este in regula. Cand observi un numar de 4-6, le poti folosi, dar utilizeaza mai multe la plantare. Daca germineaza mai putin de 4, ai nevoie de seminte proaspete.


Asigura distanta corecta intre plante

Atunci cand plantezi seminte, distanta este foarte importanta. Daca sunt prea apropiate, plantele nu vor creste bine iar daca sunt prea indepartate, lasa loc pentru buruieni.

Poti cumpara unelte speciale pentru distanta optima sau le poti crea chiar tu. Fixeaza cateva conuri sau cilindri mici de lemn pe o scandura, la distanta egala, si apas-o cu putere pe pamant pentru a face gaurile necesare.

Daca vrei sa masori spatiul cu un efort minim, foloseste chiar distanta dintre degetul mare si cel mic. Stabileste distanta corecta pe o rigla, apoi utilizeaza doar mana.


Aracii sunt o necesitate

Vrei o recolta cat mai buna de rosii, castraveti, fasole si mazare? Toate aceste legume cresc mai bine cu sustinerea oferita de araci. Martha Stewart utilizeaza araci de bambus in sistem "tripod" pentru rosii (trei araci infipti ca un triunghi, cu capatul superior legat in centru), si complet drepti pentru alte legume cataratoare.


Foloseste mustarul verde

Frunzele de mustar, prezente in multe retete ca "mustard greens", sunt delicioase si foarte hranitoare. Le poti cultiva pentru o salata, dar cel mai important rol al lor in gradina poate fi protectia plantelor crucifere.

Daunatorii care ataca legumele ca varza, broccoli si kale (varza albastra creata) sunt mult mai atrasi de frunzele de mustar. Martha Stewart recomanda plantarea lor pentru ca daunatorii sa faca mai putine ravagii printre celelalte crucifere.



Sursa foto: aworkinggirlsguide.com, marthastewart.com, stonewallgarden.blogspot.com, harvesttotable.com, greenearthbamboo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului