Amenajarea gradinii

#spatii verzi #protejare natura #Guerilla Gardening #guerilla gradinarilor

Miscarea "Guerilla" a gradinarilor! Cum poti deveni membru al "rezistentei verzi" din lumea intreaga!

Iti aduci aminte de administratorul de bloc care amenaja toata ziua spatiul verde de la intrarea in imobil? Ei bine, pensionarul acela zambitor este membru secret al unei miscari de gherila. Nu, nu este cazul sa-l reclami la politie. Gherila gradinarilor sau "Guerilla Gardening", cum o numesc omologii lui de peste ocean, are ca scop amenajarea spatiilor publice. Iata cum poti deveni si tu un membru al "rezistentei verzi" din mediul urban.

Ce reprezinta "Guerilla Gardening" 

Miscarea a luat fiinta in anii '70 in Statele Unite, cand in diverse orase de pe noul continent grupuri de cetateni au inceput sa amenajeze spatii verzi pe maidanele cartierelor. De la mici ronduri de flori, peisagistii de ocazie au ajuns sa planteze adevarate gradini pe terenurile virane din cartierele sarace. Eforturile lor au dus insa la raspandirea modei "Guerilla Gardening" de imbunatatire a calitatii spatiului public in toata lumea.

Gradinaritul pe terenurile virane din cartiere a devenit atat o forma de implicare civica, cat si una de protest fata de indiferenta autoritatilor. Poti deveni membru al gherilei gradinarilor din toata lumea prin cativa pasi simpli: igienizarea terenului viran din apropierea casei si plantarea unor flori pe acesta.

Mobilizarea gradinarilor harnici

Inainte de toate, trebuie sa te lupti cu ostilitatea celor din jur fata de ideea ingrijirii unui spatiu public. Din pacate, nu multi romani au o deschidere naturala catre acest gen de activitate, astfel ca este rolul fiecaruia dintre noi sa deschidem apetitul apropiatilor in acest sens.

Organizeaza o intrunire cu cativa vecini si explica-le de ce este bine sa se alature misiunii. Descrie-le cum ar putea sa arate spatiul verde din vecinatate datorita implicarii lor si prezinta efortul ca pe o forma de miscare sanatoasa si practica in acelasi timp.

Poti face recrutari si din randul familiei, va fi o sansa extraordinara pentru copiii tai sa deprinda voluntariatul direct sub indrumarea ta. “Miscarea subversiva” este acum pe punctul de a demara prima misiune!

Alegerea plantelor

Acum ca ai adunat echipa de lucru, curata terenul si orienteaza-te asupra plantelor pe care le vei sadi.

Acestea trebuie sa aiba cateva caracteristici de baza: sa fie plante perene, sa fie indeajuns de rezistente pentru a supravietui intr-un mediu ostil si sa se adapteze unui sol nu foarte bogat.

Protejarea acestora cu un gard viu in forma de semicerc poate fi o idee buna. Va oferi deschidere catre strada si va delimita si spatiul amenajat de tine si de vecinii tai.

Poti alege grupuri de plante distincte care au nevoie de ingrijiri minime si care sunt rezistente atat la seceta cat si la ger. Crizantema, de exemplu, face flori bogate, de mai multe culori si infloreste toata vara. Ceapa ornamentala, cu maciulia ei mov este si ea o planta rezistenta la caldura.

Crinii au avantajul de a se inmulti la fiecare doi ani, ceea ce inseamna ca, peste cativa ani, vei avea mai multi crini in gradina. Margaretele sunt flori care infloresc odata cu sfarsitul primaverii si isi mentin florile pentru o perioada lunga de timp (in plus, se multumesc cu un sol semiarid).

Ingrijirea spatiului verde

Acum nu iti ramane decat sa stabilesti periodicitatea ingrijirii plantelor, dupa un program echitabil pentru toata lumea: o data pe saptamana, fiecare se va ocupa de udarea culturilor, curatarea terenului si tunderea frunzelor, dupa caz.

Sursa foto: raaderum.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare