Amenajarea gradinii

#gradina #amenajare gradina #pasari gradina #adapatoare pasari

Monteaza o adapatoare pentru pasari in gradina ta

O adapatoare pentru pasari este o piesa decorativa si functionala in orice gradina. Cu un astfel de recipient, asiguri o sursa permanenta de apa zburatoarelor, care, la randul lor, iti protejeaza plantele de daunatori si le polenizeaza.


Adapatoarea pentru pasari are un rol estetic


Adapatoarele pentru gradina sunt recipiente elegante, care confera un plus de stil gradinii tale. Asezate pe un postament, adapatoarele arata ca niste tavi mari si rotunde, cu marginile rotunjite si cu peretii in panta lina. Suprafata apei ca o oglinda miscatoare constituie un element de interes in orice gradina. Exista chiar adapatoare pentru pasari in forma de statui care tin in mana tava pentru apa.


Adapatoarea pentru pasari si rolul ei functional


In adapatoare se poate colecta apa de ploaie sau se poate turna apa curenta in perioadele secetoase. Peretii cu panta lina fac vasul sa nu fie atat de adanc incat sa puna in pericol de inec pasarile mici. Adapatoarele atrag pasarile, contribuind, astfel, la fauna salbatica din gradina ta. Pasarile consuma gandacii si daunatorii, fiind astfel de folos plantelor.

De adapatoarele pentru pasari pot fi atrase si viespile, care sunt unii dintre pradatorii naturali ai daunatorilor din gradina. Si alte insecte sunt atrase de aceasta sursa de apa, iar prezenta acestora este necesara pentru polenizare.

Recipientul cu apa are si rol de scaldatoare pentru pasari. In zilele calduroase, vrabiile si celelalte pasari se pot racori cu apa din acest vas.


Cum alegi o adapatoare de pasari in gradina


Alege o adapatoare care se integreaza in stilul gradinii tale. Exista adapatori facute din metal, plastic, piatra etc.

Pentru un look simplu, poti opta pentru o adapatoare de plastic, in forma de floare. Intr-o gradina in care ai statui sau urne de piatra, instaleaza o adapatoare din acelasi material. Este important ca adapatoarea sa nu fie vopsita sau finisata cu substante care pot otravi pasarile. In general, astfel de recipiente sunt fabricate din materiale reciclabile.

Aseaza adapatoarea intr-un loc mai indepartat, in gradina, pentru ca pasarile sa nu se teama sa coboare pe marginile recipientului. Inlatura ramurile copacilor si obiectele din jurul adapatorii. Pasarile nu trebuie sa aiba vederea obstructionata de frunzis deoarece trebuie sa se fereasca de pradatori.

Este bine, totusi, ca adapatoarea sa se afle in apropierea unui copac, in semiumbra, pentru ca pasarile sa poata zbura rapid de pe ramuri la apa si invers. Nu lasa plante inalte in jurul recipientului, pentru ca animalele care vaneaza pasari sa nu se poata ascunde cat stau la panda.

O adapatoare ieftina pentru pasari poate costa 40 lei. In cazul recipientelor din piatra solida, insa, acestea pot constitui o investitie mai mare.

Daca ai in gradina o piatra scobita, cu o albie suficient de larga incat apa sa nu se evapore usor, o poti folosi pe post de adapatoare naturala.

Se poate ca in primele saptamani adapatoarea de gradina sa fie ignorata complet de pasari, pana cand acestea se vor obisnui cu ea si vor prinde curaj sa o foloseasca.

Sursa foto: youcanlearnseries.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare