Amenajarea gradinii

#mulcire #gradina #fructe #capsuni

Mulcitul capsunilor

Mulcitul  este procesul prin care solul este acoperit cu un strat de iarba uscata, rumegus , paie uscate, frunze, resturi vegetale sau folie special destinata acestui procedeu.  Scopul mulcirii este de a pastra umezeala, de a proteja solul si  fructele de inghet si de cresterea buruienilor. In acelasi timp mulcitul asigura prin descompunere substante nutritive care stimuleaza cresterea fructelor.


In cazul capsunilor, mulcirea este o necesitate deoarece aceste fructe sunt destul de sensibile, mai ales in ceea ce priveste inghetul, asa ca un strat protector iti va asigura o recolta buna.


Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand vrei sa incepi mulcirea capsunilor.


1 Alege materialele


In functie de posibilitatile pe care le ai, alege pentru mulcire folie de plastic, fan uscat, frunze su iarba uscata, rumegus sau alte resturi vegetale. In cazul frunzelor si a altor produse vegetale, trebuie sa ai foarte mare grija deoarece ele, adaugate intr-un strat prea mare pot sufoca solul. Cea mai buna varianta, in viziunea gradinarilor, pare sa fie folia speciala care poate fi achizitionata de la magazinele de specialitate. Totusi, in cazul in care optezi pentru frunze si plante uscate, asigura-te ca le asezi intr-un strat mai subtire, astfel incat solul sa poata respira.


2 Curata solul


Inainte de a aseza stratul protector, curata solul si indeparteaza buruienile si alte corpuri straine. Chiar daca ai impresia ca buruienile existente vor proteja solul si vor ajuta la mentinerea caldurii, ele nu vor face decat sa sufoce capsunile si sa se dezvolte tocmai datorita protectiei oferite de mulcire.


3 Aseaza stratul protector


In cazul in care optezi pentru resturi vegetale, ar fi bine sa asezi un strat care sa aiba cel putin 2 centimetri, dar care sa nu depaseasca totusi 4. Stratul de protectie trebuie sa fie prezent pe sol in tot sezonul rece pentru a proteja fructele de inghet. Din cand in cand se verifica stratul pentru ca din cauza vantului si a curentului puternic, anumite portiuni pot ramane descoperite (in cazul in care stratul este format din resturi vegetale). In acest caz, portiunile respective se acopera din nou, asa ca trebuie sa verifici periodic acest lucru.


4 Primavara indeparteaza stratul


Dupa ultimul inghet, poti indeparta stratul protector pentru a permite plantei sa respire si pentru a lasa capsunile sa se dezvolte. Totusi, spre finalul iernii poti verifica pe alocuri daca planta incepe sa creasca, moment in care poti indeparta protectia. Daca insa inghetul revine, este indicat sa refaci procedeul de mulcire.


Folia speciala pentru mulcire se gaseste in magazinele de specialitate si in general se vine la rola, in cantitati foarte mari (500 de metri patrati). Grosimea foliei incepe de la 15 microni, iar pretul unei astfel de role incepe de la 200 de ron.
 


Atentie! Stratul de mulci se inlocuieste in fiecare an pentru a evita mucegairea in cazul in care se utilizeaza resturi vegetale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului