Amenajarea gradinii

#lilieci #lilieci gradina #beneficii lilieci

N-o sa-ti vina sa crezi cat de folositori sunt liliecii pentru gradina ta!

Despre lilieci nu se poate spune ca sunt pe lista animalelor indragite de cei mai multi dintre noi. Dar daca am lua in calcul beneficiile pe care le aduce prezenta lor imprejurul caselor noastre, atunci cu siguranta ca le-am construi cu mana noastra propria lor casuta cat mai aproape de noi.

Mituri despre lilieci

Sursa foto: blogs.telegraph.co.uk

Ai trait mereu cu impresia ca liliecii sunt doar niste fiinte dezgustatoare, purtatoare de boli? Trebuie sa stii ca doar 1% dintre lilieci sunt purtatori de rabie, boala de care se teme majoritatea oamenilor atunci cand vine vorba despre aceste mamifere inaripate. Ele nu ataca omul voluntar, ci doar cand sunt amenintate, asa ca sunt sanse mici sa transmita aceasta boala.

Ai crezut, cu siguranta, si ceea ce se spune despre ei cum ca se incalcesc in parul nostru. Insa nu este nicidecum adevarat. Liliecii inseamna mult mai mult si vei vedea cum poti sa ti-i faci din dusmani adevarati prieteni.

Ce nu stiai despre lilieci

In intreaga lume sunt aproximativ 1.200 de specii de lilieci. Potrivit zooland.ro, o femela de liliac maro pitic, consuma circa 600 de tantari pe ora. De asemenea, moliile sunt o hrana favorita a liliecilor. Asadar, liliecii au un rol extrem de important in natura. Multe specii de plante se bazeaza pe lilieci in ceea ce priveste polenizarea si raspandirea semintelor.

Cum sa ti-i faci "prieteni"

Sursa foto: kenilgunas.com

Pentru ca au un rol extrem de important in pastrarea echilibrului ecosistemului e important sa avem si noi grija de aceste fiinte al caror numar este in continua scadere din cauza industrializarii excesive.

Asadar, sfatul specialistilor este sa le faci propria lor casuta langa a ta. Asa cum ai construit una din lemn pentru randunele, poti face la fel de bine una si pentru lilieci. Trebuie sa tii cont ca liliecii sunt foarte sensibili la toxine si trebuie sa folosesti un lemn natur si sa eviti palul melaminat. Si pentru ca liliecilor le place foarte mult caldura, casuta lor ideala este indreptata spre sud sau est.

Sursa foto: survivingthesheep.com

Casutele liliecilor ar trebui amplasate la cel putin cinci metri deasupra solului pentru a proteja mamiferele de pradatori.

Sursa foto: nicethings89.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului