Amenajarea gradinii

#intretinere gazon #gazon #irigatii #ingrijire gazon #fertilizare gazon

Pastreaza frumusetea gazonului toamna

gazonul trebuie sa fie ingrijit toamna, astfel incat sa fie pregatit pentru vremea rece din iarna. Iti prezentam in continuare cateva aspecte de care este bine sa tii cont pentru ingrijirea gazonului tau, in lunile de toamna.



Insamanteaza gazonul toamna


Gazonul se insamanteaza in general primavara, insa exista cazuri in care se alege toamna pentru acest procedeu. Chiar daca prinderea este ceva mai lenta decat primavara, motivele pentru care se opteaza pentru insamantarea de toamna sunt semnificative.

Acoperit de un strat protector de zapada, gazonul are sanse mai mari de a rezista frigului din iarna decat ariditatii din vara. In plus, gazonul insamantat toamna este mai putin invadat de buruieni, comparativ cu cel care a fost plantat in primavara.

Pentru insamantare, trebuie aleasa o perioada insorita, de cel putin doua saptamani, cu temperaturi de peste 10 grade Celsius.


Tunde gazonul


Tunde gazonul cu ajutorul unei masini de tuns iarba sau a unei alte unelte de acest tip. Taie firul de iarba la o treime din inaltimea sa. Profita de prima parte a toamnei, cu zile insorite si calduroase, pentru a te ocupa de aceasta activitate, cam de 1-2 ori pe saptamana.

Odata cu scaderea temperaturilor de afara, gazonul se tunde din ce in ce mai rar. In general, tunderea gazonului in perioada de iarna trebuie facuta cat timp creste si iarba. Din a doua jumatate a lunii octombrie sau din noiembrie, nu mai este nevoie sa fie tuns.


Curata gazonul


Frunzele, ghindele, semintele si resturile vegetale aduse de ploile toamnei trebuie sa fie inlaturate de pe gazon . Curatarea gazonului se face in mod repetat, pentru a-i asigura sanse cat mai mari de a supravietui pe durata iernii. Daca aceste resturi vegetale nu sunt inlaturate, odata cu vremea ploioasa si rece vor putrezi in gazon. Astfel, resturile vor acoperi gazonul si nu vor lasa razele soarelui sa ajunga pana la el, expunandu-l bolilor.

Foloseste o unealta speciala, care actioneaza ca un colector si care poate sa macine frunzele. Vei obtine un compost foarte bun pentru a fi folosit ca ingrasamant natural .


Asigura drenajul


Asigura drenajul gazonului, in special in zonele de trafic intens, cum sunt locurile de joaca. In astfel de zone, gazonul tinde sa devina compact, ceea ce impiedica un drenaj eficient. Poti deschide canale de aer trecand cu o grebla peste gazon, inainte si inapoi.


Iriga gazonul


Udarea gazonului in perioada de toamna se face moderat. Odata cu inceperea ploilor de toamna, nu mai este nevoie sa irigi gazonul. O cantitate prea mare de apa poate sa duca la aparitia unor ciuperci, muschi sau licheni care se vor dezvolta rapid in gazon.


Hraneste gazonul toamna


Pentru ca radacinile sa fie puternice si sa se dezvolte in primavara sanatos, este bine sa folosesti un ingrasamant de toamna, bogat in potasiu si fosfat. Nu trebuie sa folosesti in acest moment ingrasamant de primavara, deoarece acesta provoaca dezvoltarea unor frunze moi, vulnerabile la frig.

Ocupa-te de gazonul tau in fiecare toamna, pentru ca primavara sa nu aiba nevoie de ingrijiri costisitoare si indelungate.

Sursa foto: lawnsinspain.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare