Amenajarea gradinii

#gradina #ingrijirea plantelor #sezonul rece

Pregateste-ti gradina si peluza pentru sezonul rece

Gradina si peluza ta vor intra, in mare parte, intr-o perioada de hibernare pe durata sezonului rece. Pentru ca la sosirea iernii sa ai totul pus la punct, astfel incat la primavara sa te poti organiza cu usurinta, este important sa iti pregatesti din timp peluza si gradina pentru inghet. Iata ce ar trebui sa faci!

 

1. Ocupa-te de containere si de plantele sensibile


Incepe prin a muta containerele din teracota si ceramica intr-un spatiu ferit (sera, garaj, casa), urmand ca, apoi, sa le cureti temeinic si, eventual, sa le repari, pentru a fi numai bune de folosit la primavara. De pilda, curata vasele din lut, inlaturand excesul de sare sau alge care s-au acumulat in timp.

Urmatorul pas este protejarea plantelor sensibile la temperaturile scazute ale iernii. O parte dintre acestea pot fi introduse in casa, iar restul, care tolereaza temperaturi medii, plasate intr-o gradina de iarna.

 

2. Pregateste plantele pentru urmatorul sezon


Spre exemplu, acum poti planta bulbii plantelor care vor inflori la primavara, cum ar fi narcisele si lalelele. Asigura-te ca le plantezi cu radacinile indreptate in jos - retine ca, si in cazul in care bulbii prezinta un mugur, acestia pot fi plantati.

Acum este momentul si sa indepartezi crengile uscate si sa iti pregatesti copacii si arbustii pentru lunile reci de iarna. Pentru a le asigura supravietuirea si dezvoltarea armonioasa, pune mulci la baza acestora in momentul in care temperaturile devin constat scazute.

In ceea ce priveste plantele perene, le poti oferi si lor o protectie suplimentara plasand mulci in jurul lor. Ideal este un strat de circa 5 pana la 10 cm grosime. Daca nu vrei sa folosesti frunzele moarte in alte scopuri, le poti lasa sa putrezesca in gradina, intrucat vor forma un strat protector.

 

3. Atentie la boli si daunatori


Pentru a evita problemele ulterioare, acum este momentul sa inlaturi plantele bolnave si pe cele moarte - daca de primele este important sa scapi rapid , pe acelea din urma le poti adauga la mulci. Apoi, grebleaza temeinic solul pentru a scoate la lumina si a expune la temperaturile scazute specifice iernii eventualii daunatori ascunsi in pamant. Atentie, insa, sa nu muncesti pamantul cand acesta este umed!

 

4. Mentine procesul de formare a compostului


Nu uita sa iti pregatesti si compostul pentru sezonul rece ! Containerul in care acesta se afla trebuie acoperit pentru ca procesul de formare a compostului sa continue si pe timp de iarna. Nu uita ca, periodic, sa adaugi apa pentru a mentine umezeala din interiorul acestuia. De asemenea, nu ar strica sa adaugi cate un strat de frunze sau de paie deasupra si in partile laterale ale compostului, pentru a-i asigura izolarea.

 

5. Ai grija si de peluza


Toamna este anotimpul ideal pentru a-ti hrani peluza. Aduna, asadar, frunzele moarte presarate pe intreaga suprafata si adauga-le la compostul care va oferi nutrienti si iti va proteja peluza pe timpul iernii.

Nu uita, de asemenea, sa inchizi sistemele de irigare a peluzei pe durata iernii si sa consulti un specialist care sa te ajute sa eviti problemele care ar putea aparea in urmatoarea perioada. In plus, in cazul in care exista valve sau tevi la suprafata, acopera-le pentru a le izola in timpul sezonului rece si a evita, astfel, inghetarea lor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului