Amenajarea gradinii

#iarna #pomi fructiferi #protejare pomi

Protejarea pomilor fructiferi de daunatori in sezonul rece

Iarna, pomii fructiferi aflati in stare vegetativa trebuie protejati de atacul daunatorilor. Stropirea de iarna este una dintre cele mai eficiente metode de a elimina bacteriile, ouale si ciupercile care se ascund in scoarta sau frunzis.

Iata 3 pasi in protejarea pomilor fructiferi de daunatori in sezonul rece:


1 Tunderea pomilor fructiferi

Pomii fructiferi trebuie tunsi iarna nu doar pentru un aspect frumos in urmatorul sezon, dar si pentru indepartarea sectiunilor bolnave. Acestea sunt cele mai expuse in fata bacteriilor si ciupercilor. Pentru a preveni raspandirea bolii, dezinfecteaza uneltele de tuns cu o solutie antimicrobiana sau cu ulei din arbore de ceai.

Aduna de pe jos resturile vegetale. In straturile superioare ale solului, iarna pot hiberna ouale de insecte din care vor iesi larve primavara, care se hranesc cu frunzele pomilor fructiferi.

Inlatura din pomi si de pe jos fructele mumificate, deoarece acestea raspandesc boli. Distruge toate resturile adunate pentru ca baza copacului sa ramana cat mai curata. Apoi, daca este nevoie, adauga un strat protector de mulci pentru a izola radacina si pentru a ajuta pomul fructifer sa rezistente iarna.


2 Stropirea de iarna a pomilor fructiferi

Stropirea de iarna a pomilor fructiferi se face in perioada in care acestia se afla in stare latenta.

Tratamentul se face in doua etape si are ca scop combaterea bacteriilor, ciupercilor si insectelor care imbolnavesc pomii fructiferi. Primul tratament se aplica in noiembrie-decembrie si al doilea in ianuarie-februarie, la temperaturi de peste 5 grade Celsius, intr-o zi uscata, fara vant. Intre cele doua tratamente trebuie sa fie o perioada de 2-3 saptamani. Aplicarea tratamentului necesita purtarea unui echipament de protectie.

Cotarul verde este o specie de omida foarte daunatoare in livezi. Cotarul se hraneste cu multe specii de pomi fructiferi si poate face daune majore in gradina. Inainte ca larvele sa iasa din oua si sa inceapa sa se hraneasca din frunzele aparute primavara, trebuie luate masuri de protectie.

In sezonul rece, cat timp pomii fructiferi sunt in stare vegetativa, se aplica tratamente chimice precum Dimilin 45 EC-50 ml/ha sau Diazol 60 EC-0.5%. Cea de-a doua solutie o reprezinta benzile cleioase instalate pe trunchiuri. Acestea se pastreaza toamna, iarna si primavara pana in aprilie. Benzile opresc cotarul verde sa ajunga in coroana pomului fructifer.


3 Protejarea pomilor fructiferi in iarna de rozatoare

Pomii fructiferi precum merii constituie o hrana pentru rozatoare in sezonul rece. Iepurii rod pomii de jos in sus si de jur-imprejur, lasand copacul vulnerabil in fata insectelor si agentilor patogeni.

Iarna, pomii fructiferi se protejeaza prin invelirea trunchiului cu plase de sarma. Cea de-a doua varianta o reprezinta produsele special concepute impotriva iepurilor, precum Cervacol. Baza pomilor fructiferi si tulpina acestora sunt date cu aceasta substanta pentru a impiedica rozatoarele sa se hraneasca.

Sursa foto: fruitshare.ca

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului