Amenajarea gradinii

#plante #gradina #irigat #apa de ploaie #sisteme de irigatii

Sfaturi pentru irigarea plantelor

Este foarte important ca pe timp de vara sa uzi regulat florile, legumele si gazonul din curtea si gradina ta. Irigarea corecta face ca plantele sa se dezvolte armonios si sa fie puternice si sanatoase. Este gresit ca plantele sa fie udate zilnic si in cantitati mici de apa si in general este bine sa respecti cerintele fiecarei specii fata de umiditate.



1 Cerinte specifice


In functie de specia si sezonul in care se dezvolta plantele tale vor avea nevoie de o cantitate diferita de apa. Iatat totusi cateva reguli care se aplica in general tuturor plantelor:

  • plantele au nevoie de multa apa in perioada de crestere si dezvoltare, vara, pe timp secetos, toamna mai putina, iarna deloc, cu unele exceptii;
     
  • pe timpul verii este bines a te ocupi de irigarea plantelor dimineata devreme sau dupa apusul soarelui pentru ca plantele sa nu sufere un soc termic si apa sa nu se vaporizeze prea repede;
     
  • asigura -te ca folosesti o cantitate suficienta de apa. Este importanta ca atunci cant te ocupi de irigarea plantelor, apa sa ajunga pana la radacina;
     
  • uda mai intai cand pamantul de suprafata este uscat la o adancime de 2 cm;
     
  • legumele si florile necesita o umiditate uniforma a solului, fara umezirea inflorescentelor. 

 

2 Foloseste apa de ploaie


Apa de ploaie este ideala pentru udat deoarece contine mai putin calcar decat apa potabila si nu contine substante nutritive. Desigur, sub actiunea poluarii, proprietatile apei de ploaie se schimba.

Daca locuiesti intr-o zona mai ferita din punct de vedere al poluarii poti sa strangi apa de ploaie in butoaie sau recipiente speciale care pot fi instalate in pamant sau adevarate instalatii de colectare.

Cu ajutorul acestora, apa de ploaie este colectata de pe acoperis si condusa intr-un rezervor de acumulare. De acolo este pompata in reteaua de stropire a gradinii.


3 Dispozitive de irigat


Exista la ora actual diverse aparate pentru irigarea plantelor. Necesarul de apa depinde de marimea gradinii, dar si soiurile de plante pentru care ai optat.

  • Dispersorul circular stropeste diferit suprafete mari, circulare si este potrivit pentru gazoane si straturi de flori in Gradini de marime mijlocie.
     
  • Dispersorul cu impulsuri stropeste suprafete circulare sau anumite zone ale cercului si este potrivit pentru gradini mijlocii.
     
  • Dispersorul pendular stropeste suprafete dreptunghiulare cu dimensiuni reglabile si potrivit pentru gradini mijlocii.
     
  • Dispersorul ingropat stropeste suprafete circulare si este potrivit pentru gradini mari.

    In general, cu un dispersor este bine sa uzi numai gazonul. La cele mai multe plante, umezeala continua poate determina aparitia unor ciuperci daunatoare.
     
  • Furtunul de pulverizare stropeste dirijat zonele in care este amplasat si este potrivit pentru flori, borduri de flori, garduri vii.
     
  • Pulverizatorul stropeste suprafete circulare, cu jet fin sau puternic si este potrivit pentru gradini mijlocii pana la mari.
     
  • Stropitoarea este potrivita pentru udatul anumitor zone, pentru plantele tinere, flori si legume. Nu este potrivita pentru gradini mari si gazoane.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului