Amenajarea gradinii

#arbusti #smochin

Smochin

Smochinul ( Ficus carica) este un pom fructifer care poate creste pana la inaltimea de 6 m, dar in functie de varietate, poate ramane si la dimensiunile unui arbust. Este una dintre primele plante domesticite de catre oameni, fructele sale fiind consumate inca din neolitic.



Membru al familiei Moraceae, smochinul este originar din Asia sud-occidentala si este cultivat de oameni de cel putin 11.000 de ani, inainte de grau si legume. In afara de smochinii cultivati pentru fructe, acest arbore creste salbatic in zona Marii Mediterane.

Aspect

Smochinul este un arbore de marime medie, cu frunze cazatoare si crestere lenta. Frunzele smochinului sunt late, formate din mai multi lobi, si ajung la o lungime de maxim 25 cm si o latime de 18 cm.

Cand este lovit , smochinul elibereaza un latex iritant. Fructele sunt in forma conica si sunt pline de seminte.

Cultivare

Smochinul este un arbore robust, care nu este pretentios cu privire la calitatea solului , dar prefera temperaturile ridicate. Smochinii pot fi cultivati in zonele cele mai calde din Romania, dar se recomanda protejarea ramurilor pe timpul iernii, prin invelirea cu plastic, frunze uscate sau paie. Unele varietati de smochin sunt reflorescente si produc doua recolte pe an.

Cand cresterea nu este dirijata pe un palier, smochinul creste sub aspectul unei tufe. Smochinul necesita mai multa apa decat alti pomi fructiferi. Cand este afectat de seceta, smochinul isi va pierde fructele.

Florile smochinului sunt unisexuale la varietatile cultivate, care realizeaza polenizarea si in absenta unui alt pom sau a insectelor polenizatoare. Se recomanda aplicarea unui ingrasamant granular echilibrat primavara, acoperit apoi de un strat de gunoi de grajd.

Se recomanda plantarea smochinului intr-un loc ferit de vant in gradina. Arborele poate fi insa plantat si intr-un ghiveci cat mai mare. Adus in interior pe timpul iernii, smochinul va produce fructe de doua ori pe an fara probleme.

Poti culege smochinele atunci cand observi ca fructele sunt moi si pe codite au aparut crapaturi. Dupa aparitia fructelor, nu uda excesiv smochinul. Daca arborele primeste prea multa apa, fructele se vor despica.

Prezenta in cultura

Smochinul este prezent in textele asociate multor religii. In Biblie, Adam si Eva isi ascund goliciunea cu frunze de smochin dupa ce consuma fructul interzis. In Coran, smochinele sunt considerate fructe coborate din Paradis, iar arborele este mentionat si in textele budiste.

In Roma Antica, smochinul era considerat un arbore sfant, fiind prezent in legenda lupoaicei care a alaptat gemenii Romulus si Remus la umbra acestui arbore. Smochinele au fost asociate feminitatii in mai multe culturi, datorita formei fructului si a aspectului din interior.

Valoarea nutritiva a smochinelor

Fructele smochinului contin cea mai mare concentratie de calciu si fibre intalnita in plantele cultivate pentru alimentatie. Smochinele se consuma proaspete sau uscate, stare in care isi pastreaza cea mai mare parte din valoarea nutritiva.

Smochinele sunt bogate si in cupru, mangan, magneziu, potasiu si vitamina K. Contin o cantitate mare de antioxidanti si au un efect laxativ atunci cand sunt consumate in cantitati mai mari.


Sursa foto: About.com

[[//www.agroatlas.ru/content/related/Ficus_carica/Ficus_carica.jpg]]

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului