Amenajarea gradinii

#pasari #gradina #animale salbatice #gradina primavara #viata salbatica

Viata salbatica in gradina ta de primavara

Venirea primaverii inseamna debutul unui nou sezon si reaparitia vietii salbatice in curtea din jurul casei. Profita de primavara pentru a incuraja pasarile, fluturii sau albinele sa-si gaseasca un colt linistit in gradina ta.


Cuiburi


Verifica gradina pentru a descoperi vechile cuiburi si scorburi. Este bine sa stii, an de an, daca animalele s-au intors sau nu in gradina ta si sa ajuti pasarile sa-si faca o locuinta confortabila si sigura la tine in gradina. Uneori poti avea parte de surprize placute, prin descoperirea unor cuiburi vechi, de a caror existenta nu stiai nimic.

Pana la aparitia primelor pasari, ai timp chiar sa vopsesti casutele si sa le lasi sa se usuce bine. Odata ce sosesc, pasarile migratoare vor incepe sa-si contruiasca noul cuib pentru viitorii lor pui. Adaposturile pentru pasari si recipientele acestora cu seminte trebuie pozitionate in asa fel incat sa fie protejate de pisici.

In afara de cuiburile pentru pasari, poti pune cativa busteni intr-un colt linistit al gradinii. Acesta ofera adapost insectelor si mamiferelor. Un arici sau o broasca gaseste un adapost bun intr-un astfel de loc.


Apa si mancarea


Curata instalatiile de adapat si cele cu hrana pentru pasarile si animalele salbatice. Dupa ultimele zapezi, acestea au nevoie sa fie bine curatate de resturi si impuritati , pentru a putea fi folosite de animale. Spala-le, usuca-le bine si alimenteaza-le.


Vegetatia


Asigura-te ca ai in gradina plante cu nectar si polen, astfel incat sa atragi albinele care se vor ocupa si de polenizarea florilor. Albinele si alti polenizatori vor veni in gradina ta daca plantele constituie un adevarat bufet deschis pentru ele.

Opteaza pentru o gradina organica si incurajeaza viata salbatica astfel incat sa mentii un echilibru intre daunatori si pradatorii naturali ai acestora. Pentru ca gradina ta sa fie atractiva pentru viata salbatica, tot ce ai de facut este sa folosesti specii de plante specifice regiunii in care te afli si sa asiguri o buna irigare.

Foloseste plante de care pasarile sunt atrase pentru a le asigura acestora necesarul de hrana. Merele padurete, caprifoiul, paducelul, floarea-soarelui sunt cateva exemple. Rezerva un loc pentru cateva plante cu seminte. Acestea vor fi o hrana bogata pentru pasari, in timpul iernii. Daca le cresti din timp, iarna pasarile ramase vor beneficia de aceste seminte si vor supravietui mai usor in perioada friguroasa.


Substante impotriva daunatorilor


Incurajeaza dezvoltarea vietii salbatice la tine in gradina, inca din primavara, prn folosirea unor metode ecologice de control asupra daunatorilor. Redu canditatea de pesticide, insecticide , erbicide, fungicide etc.


Zone umede


Pune boluri cu apa sau construieste un iaz pentru a incuraja broastele si melcii sa vina in gradina ta. Un recipient cu marginile in panta lina este util pentru pasarile care beau si se imbaiaza, pentru amfibienii atrasi de apa sau pentru libelulele care pot sa se salveze de la inec.

Sursa foto: huffingtonpost.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului