Amenajarea gradinii

#organic #bio #pesticide #gradina eco #fertilizatori

Vrei o gradina eco?

De foarte multa vreme toata lumea stie ca legumele si fructele ce se gasesc in comert sunt departe de a fi sanatoase si recomandate. Daca nici tu nu ai incredere in ceea ce gasesti pe piata si iti doresti gradina ta, unde sa poti creste legume sau fructe care nu sunt stropite cu diverse substante sau nu le este fortata cresterea, atunci citeste sfaturile de mai jos.


Mai ales atunci cand in jurul casei tale apar si cei mici, interesul pentru legumele si fructele crescute necorespunzator scade si mai mult.
Veste ce ne poate face sa ne mai linistim cat de cat este ca au fost interzise deja aproximativ 750 de tipuri de insecticide si pesticide ce se foloseau pana acum. Acestea sunt si au fost considerate toxice pentru organismul uman.

Partea proasta este ca acum lupta impotriva daunatorilor va fi mai greu de castigat, insa cel putin stim ca vom putea manca niste fructe sau legume mult mai sanatoase.


Secretele unei gradini organice


Cel mai important lucru este sa incepi de acolo de unde vei creste viitoarele fructe sau legume: solul.

Acesta trebuie sa fie sanatos si pentru a avea un astfel de sol trebuie sa folosesti compost natural. Nu te speria, compostul natural il poti produce chiar tu folosind materiale biodegradabile. Este imposibil sa ai in jurul case frunze uscate, resturi vegetale din bucatarie sau rumegus. Vei asigura in acest fel un strat protector si natural pentru solul tau.


Nu folosi pesticide!


Daca vrei sa ai cea mai ravnita si sanatoasa recolta atunci trebuie sa uiti de pesticide. Bineiteles ca acum va aparea problema combaterii daunatorilor. O alta metoda ce poate fi folosita in lupta cu acesta este controlul biologic. Metoda se bazeaza pe insectele benefice din gradina: viespi, gargarite sau albine care nu numai ca polenizeaza plantele, dar sunt si dusmanii naturali ai multor insecte daunatoare din gradina ta.


Foloseste fertilizatori organici


Fara buruieni: acestea apar in fiecare colt al gradinii tale, vor sa iti consume toata apa si fertilizatorii. Dar cum le tii sub control? Pune foi de ziar pe solul expus, apoi acopera cu pamant. Lasa libere doar plantele care vrei sa creasca.

Cand uzi: e bine sa iti uzi gradina de dimineata pentru ca asa le vei da sansa plantelor tale sa se usuce in timpul zilei. Asa ca nu vor ramane ude in timpul noptii ca sa dezvolte tot felul de ciuperci care le-ar omora .

Despre seminte: la inceput de sezon iti poti petrece mult timp in fata cataloagelor cu seminte pana te hotarasti ce vrei sa plantezi in gradina. Alege semintele natural, astfel incat la anul vei avea siguranta ca poti refolosi semintele din fructele obtinute.


Sfaturi utile

  • daca vezi insectele ca iti mananca din legume, nu te supara, bucura-te pentru faptul ca asta dovedeste ca sunt niste plante sanatoase;
  • daca ai rasaduri cu rosii poti planta intre ele craite . Acestea au un miros puternic ce alunga o parte dintre insecte;
  • aduna cu mana gandacii de colorado si melcii de pe cartofi si aseaza-i undeva departe de gradina, intr-o zona cu plante salbatice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului