Plante de apartament

#ingrijire #ghiveci #floare #muscata

Muscata

Muscata este probabil cea mai populara floare de la noi din tara. Se regaseste in toate zonele, in gradini, pe balustrade sau in balcoanele de bloc. Florile inveselesc prin bogatia culorii, iar rezistenta lor le recomanda in locul altora mai pretentioase. Cu toate acestea si muscatele au nevoie de ingrijire specifica.

 

Conditii de mediu
 

Planta perena, muscata infloreste permanent daca are conditii favorabile de mediu. Temperatura optima de dezvoltare si inflorire este de 18 grade C ziua si de aproximativ 12 grade noaptea. Diferentele de temperatura dintre zi si noapte nu ii dauneaza, ba chiar o ajuta la diferentierea mugurilor floriferi.

Muscatele sunt iubitoare de lumina. Cu cat mai multa lumina au in jur, cu atat mai frumos infloresc . In ceea ce priveste soarele, planta suporta si razele directe, cu exceptia celor de pranz din perioada de vara, mai ales daca aerul este foarte uscat. Fenomenul produs poarta acelasi nume ca si in cazul oamenilor: insolatie.
 

Resurse si substrat
 

Udarea se face constant, cu cantitati moderate de apa. In perioada de inflorire va trebui sa acorzi mai multa atentie udatului, precum si dozei de ingrasamant. Este bine ca dupa inflorire sa ii acorzi o perioada de repaus, cu udari mai rare.  Inlatura de fiecare data excesul de apa din farfuria ghiveciului, deoarce planta nu suporta umezeala in exces.

Pamantul preferat al muscatelor, ideal pentru plantarea butasilor dupa inradacinare, este un amestec format din: mranita , pamant de frunze, pamant de gradina si nisip. In magazinele de profil si in florarii vei gasi un amestec potrivit sau un sortiment de pamant recomandat muscatelor. 
 

Inmultire
 

Inmultirea se face prin butasi. Se taie un lastar de 10 – 15 cm, cu frunze, si se introduce intr-un vas cu nisip pana la aparitia radacinilor. Aceasta operatiune trebuie facuta primavara sau toamna. Pentru butasii de toamna este bine sa folosesti nisip amestecat cu pamant de gradina. Udarea lor se face usor, in locuri umbrite, prin pulverizare.

Pentru o ramificare mai bogata, se vor ciupi lastarii din loc in loc si pentru stimularea prodecerii de lastari se va face acelasi lucru cu varfurile plantei.


Conditii de iernat
 

Muscata infloreste si in perioada de iarna, insa mai putin, din cauza faptului ca ziua este mai scurta. Florile nu mai primesc lumina suficienta, astfel incat culoarea lor este mai stearsa. Daca floarea imbatraneste, atunci ofera-i o perioada de repaus in timpul iernii, depozitand-o intr-un loc racoros si ferit.
Dupa iernat este indicat sa o transplantezi intr-un alt substrat proaspat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului