Boli si daunatori

#compost #gradina #gunoaie menajere

6 gunoaie menajere care fac un compost bun

Cel mai natural mod de a produce ingrasamant pentru gradina, compostul este limitat in viziunea multora doar la resturile vegetale sau cele de mancare. Exista insa multe ingrediente ideale pentru compost care ajung la gunoi si nu in pubela speciala. Iata 6 gunoaie menajere care fac un compost bun.

Indiferent unde alegi sa produci compost, asigura-te ca amestecul de resturi este bine aerisit pentru ca descompunerea sa aiba loc mai repede si adauga periodic gunoiul menajer potrivit.


Par si praf

De fiecare data cand maturi sau cureti un covor de par si praf, arunca gunoiul direct in amestecul pentru compost. Parul uman si blana animalelor de companie ofera azot necesar pentru compost. Poti goli chiar si punga aspiratorului in compost, dar este indicat sa-l amesteci bine dupa.


Ziare si facturi

Hartia cerata a revistelor nu se descompune usor in compost, dar orice ziar sau factura de care nu mai ai nevoie poate ajunge in compost dupa maruntire. Arunca si servetelele de hartie in compost, daca nu sunt murdarite de produse de curatat toxice. Vrei sa incurajezi activitatea microorganismelor din compost, nu sa le ucizi.


Carton maruntit

La curatenia de primavara, scapa de cutiile de carton care iti ocupa spatiu in casa. Marunteste bine cartonul inainte de a-l pune in compost si amesteca-l cu materiile organice umede pentru a-i asigura descompunerea. Nu uita de cartonul ramas dupa folosirea unui sul de hartie igienica.


Firimiturile de pe masa

Resturile de fructe si legume sunt ideale pentru compost, dar firimiturile si painea uscata asigura echilibrul intre umed si uscat. Poti arunca cu incredere in compost si resturile de paste fainoase sau orez fiert.


Zatul de cafea si resturile de ceai

Filtrele pentru cafetiera intra in categoria hartie care poate fi aruncata in compost, odata cu ele poti arunca si zatul. De asemenea, pune in compost si pliculete de ceai folosite si resturile de plante utilizate pentru infuzii.


Vin otetit

Putinul vinul ramas pe fundul sticlelor dupa o petrecere ajunge de obicei la chiuveta. Nu-l mai irosi si toarna-l direct in compost, unde ingredientele vinului pot grabi procesul de descompunere.

Incearca sa nu arunci si resturi de carne in compostul pastrat in gradina. Acestea pot atrage rozatoarele, iar mirosul emanat de compost devine mai neplacut.

Sursa foto: Independent.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare