Boli si daunatori

#plante gradina #alelopatie #alelopatie gradina #substante toxice plante

Alelopatia in gradina

Alelopatia se refera la influenta pe care plantele o exercita unele asupra altora prin intermediul unor substante chimice. De cele mai multe ori, influenta este inhibitoare, fapt care poate explica de ce anumite plante din gradina ta nu cresc armonios in prezenta altora. Afla mai multe despre alelopatie in cele ce urmeaza!
 

Despre aleopatie


Alelopatia este un fenomen studiat inca de acum 2000 de ani. Procesul prin care plantele exercita o influenta unele asupra celorlalte este considerat a fi un mecanism de supravietuire, din cauza faptului ca, de regula, influenta este una negativa.

Astfel, plantele pot concura si distruge alte plante pentru a ocupa o anumita suprafata. Astfel, sunt afectate germinarea semintelor, dezvoltarea radacinilor sau absorbtia de substante nutritive. De asemenea, este important de precizat ca organisme precum bacteriile, virusurile si fungii pot fi, la randul lor, alelopate.
 

Cum detectezi alelopatia?


Alelopatia nu este un fenomen evident pana in momentul in care problemele nu devin vizibile la plantele afectate. Cu toate acestea, prezenta alelopatiei poate fi dedusa prin simpla observatie. Astfel, daca o planta sanatoasa , care beneficiaza de toate conditiile pentru a creste armonios, se ofileste, alelopatia ar putea fi responsabila. Testeaza-ti ipoteza plasand o noua planta, de asemenea sanatoasa, in acelasi loc. Uscarea acesteia ti-ar putea indica prezenta fenomenului de alelopatie.

In situatia in care detectezi alelopatia in gradina ta, nu este cazul sa intri in panica. Daca plantele, ce risca sa produca fenomenul, se afla la o distanta suficient de mare unele de altele, vor putea coexista in acelasi perimetru.

In plus, poti imbunatati si calitatea solului pentru a elimina toxinele produse de alelopatie. Astfel, un sol compact va mentine mai mult timp substantele toxice in interior, spre deosebire de unul bine drenat si aerat.

Pamantul poate fi ajutat sa elimine substantele-problema si prin intermediul unor organisme benefice, care vor descompune sau transforma toxinele in substante inofensive.
 

Plante cu proprietati alelopatice


Iata si cateva plante care s-ar putea regasi in perimetrul gradinii tale si care prezinta proprietati alelopatice:
 

  • Genul Sorghum (Sorg) include plante ale caror radacini elimina sorgolona, o substanta otravitoare ce blocheaza respiratia si fotosinteza plantelor cu care intra in contact.
  • In randul culturilor de cereale, este bine de stiut faptul ca semintele de mac nu germineaza decat in prezenta graului, in timp ce secara are darul de a impiedica germinarea anumitor tipuri de buruieni .
  • Pelinul inhiba dezvoltarea unor plante precum leusteanul, chimenul, busuiocul, roinita sau salvia.
  • Nucul negru este una dintre cele mai renumite plante cu proprietati alelopatice. Acesta secreta juglona, o substanta care inhiba respiratia plantelor aflate in vecinatatea sa. Cum juglona se afla si in radacinile nucului negru, care pot ocupa o suprafata generoasa, perimetrul din gradina, afectat de alelopatie, ar putea fi destul de mare.


Sursa foto: sierrafoothillgarden.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului