Boli si daunatori

#gradinarit #alimente #agricultura

Aparitia gradinaritului ne-a facut scunzi si bolnavi

Aparitia agriculurii acum aproximativ 10.000 de ani a fost insotita de o tendinta surprinzatoare. Potrivit unor studii recente, oamenii care practicau gradinaritul au devenit mai scunzi si mai putin sanatosi decat stramosii lor care practicau vanatoarea. Aceasta tendinta a fost observata in regiuni de pe tot Globul, din China pana in America de Sud.



Gradinaritul a dus la dependenta de anumite alimente


Amanda Mummert, absolventa a Universitatii Emory, a elaborat un studiu in care a analizat starea de sanatate dar si inaltimea oamenilor din perioada de inceput a gradinaritului. "Multi oameni cred ca dezvoltarea agriculturii si a civilizatiei moderne au dus la aparitia unor surse de hrana stabile si sanatoase, dar se insala", a declarat Mummert, potrivit news. discovery .com.

In loc sa adopte o alimentatie diversificata, cultivatorii timpurii au devenit dependenti de anumite alimente astfel ca s-au confruntrat cu deficiente nutritionale , avand un timp scurt de adaptare la stres.

Cercetatoarea a declarat ca avem tendinta de a crede ca producerea anumitor alimente este intotdeauna benefica dar aceasta problema este mult mai complexa. Chiar si acum, aproximativ 60 la suta din caloriile consumate provin din porumb, orez si grau.


Dependenta de anumite alimente a dus la carente


Noul regim alimentar si consumul in exces a acelorasi tipuri de hrana a afectat sanatatea populatiei la nivel mondial. Astfel, gradinaritul i-a determinat pe oameni sa fie mai scunzi si mai putin sanatosi.

Mummert a studiat factori precum inaltimea adultilor, cariile dentare si abcesele, densitatea oaselor, fracturile vindecate si alti indicatori de sanatate la populatii din intreaga lume, in perioada in care acestea au adoptat agricultura.

Cercetatoarea a declarat ca efectele nocive ale gradinaritului asupra sanatatii s-au diminuat abia in urma cu cativa zeci de ani, dupa lansarea agriculturii mecanizate in tarile dezvoltate, adica acum circa 75 de ani .

In anul 1984, cercetatorii Armelos si M. N. Cohen au lansat o teorie asemanatoare legata de influenta nociva a agriculturii asupra sanatatii oamenilor insa aceasta a dat nastere multor controverse. In zilele noastre insa, teoria este acceptata de majoritatea oamenilor de stiinta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului