Desi trandafirii nu sunt atat de delicati si sensibili asa cum ar inspira florile lor gingase, ei sunt totusi supusi imbolnavirii in anumite conditii de mediu. Pentru a trata trandafirii si pentru a-i mentine in gradina cat mai mult timp intr-o forma excelenta, trebuie sa identifici mai intai boala care i-a acaparat.  Iata care sunt cele mai frecvente boli ale trandafirilor.


Petele negre


Petele negre se afla printre cele mai cunoscute boli ale trandafirilor si se manifesta, evident, prin prezenta unor puncte negre la nivelul frunzelor. Din pacate, aceasta booala se raspandeste cu rapiditate daca nu se iau masurile necesare de protectie.


Petele negre apar din cauza unul climat cald si umed, iar lipsa circulatiei aerului sporeste aparitia acestor pete. Incearca sa transplantezi trandafirii in care au parte de mai mult aer curat si racoros, iar daca este nevoie, planteaza florile la o distanta mai mare pentru a permite circulatia aerului.


Fainarea


Fainarea se manifesta la trandafiri prin aparitia unui praf alb la suprafata frunzelor, dar si a bobocilor care sunt pe care sa infloreasca. Infectia are loc de obicei la temperaturi moderate  -  18-22 grade Celsius in conditii de umiditate 50-90%. Totusi, o cauza majora a aparitiei fainarii la trandafiri este pulverizarea frecventa a apei pe frunze. Evita sa faci acest lucru deoarece trandafirii nu suporta foarte bine umiditatea. Cel mai bine este sa uzi trandafirul la radacina si atat.


Mucegaiul alb


Mucegaiul alb este adesea confundat cu fainarea, insa in realitate sunt doua lucruri total diferite. Mucegaiul alb, provocat de Erysiphe polygoni, este o ciuperca care se fizeaza pe mugurii plantei, dar si la suprafata solului, acoperind  cu o pulbere albicioasa. Mucegaiul alb se combate cu  ajutorul fungicidelor pe baza de sulf.


Rugina


Rugina este o boala care apare de cele mai multe ori primavara si care se manifesta prin aparitia unor pete aramii sau portocalii la suprafata frunzelor si pe lastarii tineri. Rugina este o infectie puternica si distrugatoare deoarece netratata, ea duce la ingalbenirea treptata a frunzelor si apoi la ofilirea plantei.


Atunci cand vezi pete ruginii pe frunzele trandafirilor, indeparteaza-le rapid si trateaza floarea cu un fungicid pe baza de cupru sau sulf.


Gradinarii experiementati sustin ca rugina in cazul trandafirilor poate fi prevenita daca se planteaza la radacina florilor cateva fire de tataneasa.

 

  •   2011-05-13
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragota

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii