Boli si daunatori

#gradina #plante gradina #buruieni gradina #buruieni comestibile

Buruieni comestibile: bune in mancare, rele in gradina

Buruienile sunt unii dintre principalii dusmani ai gradinii tale si cauti tot felul de metode de a le extermina. Din fericire, poti profita la maximum de prezenta anumitor buruieni in gradina ta. De ce sa omori buruienile comestibile daca le poti folosi in bucatarie?

Stiai ca aceste buruieni comestibile sunt pline de antioxidanti, vitamine si proteine si ca ajuta organismul tau sa functioneze la cote maxime? Inainte de a-ti arata care sunt cele mai bune buruieni comestibile, te avertizam ca trebuie sa te informezi cu privire la caracteristicile unei plante de fiecare data cand nu esti sigur de ea.

Nu toate buruienile sunt comestibile si nu ar trebui sa le experimentezi pe toate pentru a vedea care este buna si care nu este.

Pentru a-ti veni in ajutor, am cautat noi pentru tine cateva informatii despre aceste buruieni comestibile.

1. Buruieni comestibile: Papadia

Papadia este una dintre cele mai cunoscute buruieni comestibile din lume. In bucataria traditionala romaneasca, aceasta planta nu este folosita, in schimb o regasim din abundenta in bucatariile din alte tari europene, cum ar fi Italia sau Franta.

Ideal ar fi sa consumi papadiile tinere. De la papadie se poate consuma tot: frunzele sunt bune in salate proaspete, radacinile pot fi uscate si folosite in ceaiuri, in timp ce florile se folosesc pentru diverse siropuri si vinuri. Da, poti face vin din papadie daca ai o "recolta" foarte bogata.



Foto: rodale.com

2. Buruieni comestibile: grasita

Grasita (Portulaca oleracea) este la fel ca oricare alta leguma pe care o folosesti in salate, doar ca este considerata o buruiana. Si totusi, nu este orice fel de buruiana. Este o buruiana comestibila.

De la grasita se pot manca frunzele si tulpinile tinere. Acestea se adauga in salate. Din nou, in bucataria noastra acest ingredient nu se foloseste, dar il regasesti in bucataria libaneza. Grasita se foloseste in celebrele salate fattoush.



Sursa foto: rodale.com

3. Buruieni comestibile: spanacul salbatic

Spanacul salbatic face parte din acele buruieni comestibile pe care le poti folosi in bucatarie fara probleme. In general, apare in gradini si pe campuri la inceputul verii. Spanacul salbatic contine calciu si proteine. In plus are mai multa vitamina A, C si K decat spanacul obisnuit.

Daca vrei sa mananci spanac salbatic, trebuie sa stii ca de la aceasta buruiana se mananca frunzele. In general, acestea se soteaza in ulei de masline, se asezoneaza cu sare, piper si un catel de usturoi.



Foto: rodale.com

4. Buruieni comestibile: trifoiul rosu

Printre cele mai bune buruieni comestibile se numara si trifoiul rosu. Despre aceasta planta sunt sanse mici sa nu fi stiut ca este comestibila, mai ales ca este cunoscuta inca din batrani ca un remediu natural impotriva cancerului.

Florile de trifoi rosu sunt dulcegi si zemoase si au un continut ridicat de proteine. Pot fi folosite in salate, in mancare de orez sau le poti manca separat, dupa ce le sotezi in sos de soia.



Foto: rodale.com

5. Buruieni comestibile: cresonul

In ultimii ani, cresonul a devenit unul dintre cele mai cautate legume in bucatariile de lux. Pana nu demult, aceasta planta era considerata o buruiana comestibila. Pe piata, cresonul se gaseste sub diferite denumiri, de la nasturei, pana la nastrurei de valeriana sau watercress.

Poti folosi aceste mici buruieni comestibile in salate proaspete sau ii poti adauga in supe si mancaruri.



oto: howstuffworks.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului