Boli si daunatori

#boala #bacterie #plante #cancerul bacterian #agrobacterium tumefaciens

Cancerul bacterian

Cancerul bacterian este o boala care afecteaza mii de specii de plante, provocata de bacteria Agrobacterium tumefaciens .

Bacteria care traieste in pamant intra in radacinile plantelor si provoaca tumori (umflaturi) ce afecteaza cel mai des radacinile, dar pot fi aparea si pe tulpina sau trunchi si pe crengi.

Agrobacterium tumefaciens ataca in mod special 140 de specii de dicotiledonate, dar poate afecta si unele plante lemnoase din alte familii.


Cum ataca plantele cancerul bacterian


Bacteria poate supravietui o perioada lunga de timp in sol si intra in radacinile plantei prin locurile lovite sau rupte. ADN-ul bacteriei se combina cu ADN-ul plantei, lucru ce modificat tesuturile si produce umflaturile. Agrobacterium tumefaciens modifica si mecanismele interne ale plantei pentru a produce substante cu care se hraneste.

Pe masura ce tumoarea creste, procesele vitale ale plantei sunt afectate si cancerul bacterian o poate ucide. In cazul plantelor lemnoase, tumorile provocate Agrobacterium tumefaciens sunt lemnoase. La mazare, umflaturile pot fi confundate cu nodulii produsi in mod natural de planta.


Ce plante pot suferi de cancer bacterian


Bacteria poate afecta si plante leguminoase si plante decorative: trandafir, nalba, begonia, margareta, brumarele etc.

Legumele care prezinte cel mai des infectii cu Agrobacterium tumefaciens sunt sfecla, ridichile, rubarba si rutabaga (napul suedez).

Cancerul bacterian poate fi intalnit si la alun, vita de vite, nuc, mar, cires, piersic, prun, gutui. Copacii afectati cel mai des de boala sunt plopul, salcia si ulmul.


Simptome


Agrobacterium tumefaciens ataca mai intai radacinile, insa primele simptome vizibile pot fi umflaturile din tulpina plantei. In cazurile extreme, intregul sistem radicular poate fi inlocuit de tesuturi umflate.

Tumorile au o culoare crem sau veruzie la inceput, care se schimba mai tarziu in maro sau negru. Cand ataca radacinile plantelor erbacee, cancerul bacterian duce la putrezirea radacinilor dupa formarea tumorilor.

Frunzele plantei se ingalbenesc doar atunci cand infectia este raspandita si planta se apropie de moarte.


Prevenire si control


Dupa detectarea cancerului bacterian, este important sa emini plantele bolnave din gradina ta si sa le distrugi. Nu exista tratamente pentru acesta boala si bacteriile pot ramane in sol pana la doi sau trei ani.

In zona afectata din gradina, planteaza cartofi sau alte legume care sunt imune la boala. In cele mai multe cazuri, dupa doi ani de plantare a unor culturi anuale imune, bacteria dispare din sol. Daca te poti lipsi temporar de zona din gradina in care ai gasit plantele bolnave, poti planta iarba pentru disparitia mai rapida a Agrobacterium tumefaciens.


Folosirea in biotehnologie


Abilitatile bacteriei de a transmite ADN strain unei plante sunt folosite de specialistii in biotehnologie. Cu ajutorul acestui patogen, oamenii de stiinta pot modifica genetic plantele, facandu-le mai rezistente la boli si daunatori . Agrobacterium tumefaciens este folosita si in cercetarile medicale. In laborator, bacteria a reusit sa introduca ADN strain si in celule umane.

Sursa foto: Botanichka.ru

  •   2011-12-08
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Gabriel Branea

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii