Boli si daunatori

#compost #ingrasamant #rumegus

Cum folosesti rumegus la compost

In situatia in care ai fost nevoit sa tai un copac din gradina, este posibil sa te intrebi ce poti face cu rumegusul, amestecat cu pamant, ramas in urma acestuia. Desi poate iti vine greu sa crezi, rumegusul poate fi utilizat ca mulci sau ca ingredient la compost. Cum anume este indicat sa procedezi, descopera in continuare!



1 Rumegusul in gradina


Cum actioneaza rumegusul in gradina? Daca nu este intrebuintat, acesta ajunge sa absoarba azotul din solul pe care se afla, ducand la disparitia plantelor din perimetrul sau. Prin urmare, pentru a scapa de gramada de rumegus cu pamant care nu are nicio utilizare ca atare, o poti folosi la compostul pe care il prepari pentru sezonul viitor.


2 Amplasarea compostului

In primul rand, pentru a nu dauna plantelor din gradina, plaseaza gramada de compost intr-o zona ferita, departe de acestea. Poti lasa mormanul de rumegus amestecat cu pamant ca atare, fara a interveni pret de cel putin sase luni de zile, sau poti accelera procesul de formare a compostului adaugand in interiorul acestuia faina de sange (care mareste continutul de azot) sau iarba proaspat taiata.


3 Completarea unui compost deja existent

Daca ai deja un morman de compost, poti adauga in interiorul acestuia o cantitate redusa de rumegus cu pamant. Tine cont de faptul ca rumegusul nu trebuie sa depaseasca un sfert din cantitatea totala a compostului, astfel incat raportul de carbon-azot sa fie constant (50%-50%).

Nu uita sa mentii compostul umed si bine aerisit . Amesteca frecvent gramada si asigura-i nivelul de umiditate necesar (mormanul trebuie sa fie umed, nu imbibat cu apa) pentru a grabi procesul de compostare.


4 Compost de la zero

In cazul in care vrei sa faci compost de la zero, incorporand si rumegus in interiorul acestuia, iata cum ar trebui sa procedezi:

  • amesteca rumegus cu alte ingrediente maro (frunze uscate, paie etc.) pentru a forma primul strat al compostului;
  • creeaza un nou strat de compost, de aceasta data din ingrediente verzi (resturi de vegetale crude, iarba taiata etc.), care sa il acopere il totalite pe cel de dedesubt;
  • adauga inca un strat egal de ingrediente maro;
  • foloseste furtunul pentru a uda din belsug gramada de compost;
  • continua plasarea straturilor de compost, alternand intre cele verzi si cele maro, asigurandu-te ca au aceeasi grosime;
  • deasupra lasa un strat de ingrediente maro.
     


5 Drenajul solului

Rumegusul mai poate fi folosit si pentru a imbunatati drenarea solului din gradina. Astfel, ai putea presara rumegus la inceputul primaverii, inainte de a incepe plantarea. Pe masura ce plasezi rumegusul, asigura-te ca acesta a patruns suficient de bine in sol, astfel incat sa nu mai fie sesizabil.

Atentie, insa: nu folosi rumegus inainte ca acesta sa fie suficient de vechi incat sa nu mai absoarba azotul din pamant si sa actioneze, asadar, in detrimentul plantelor tale. Lasa rumegusul la invechit cel putin 6 luni inainte de a-l utiliza in acest fel.


6 Alei

Daca vrei sa scapi rapid de rumegusul proaspat, atunci il poti plasa in pamantul din aleile gradinii tale sau in oricare alte zone unde nu intentionezi sa cultivi plante. Astfel, rumegusul iti foloseste in doua moduri: ca mulci, dar si ca erbicid ce impiedica aparitia buruienilor.

Sursa foto: omick.net

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului