Boli si daunatori

#boli si daunatori #plante de apartament #boli plante #identificare boli

Cum identifici bolile plantelor de apartament

Plantele de apartament sunt afectate de boli cu mai multa dificultate decat cele care cresc in gradina. Adesea, mediul stabil din interiorul casei le protejeaza de neplaceri, inclusiv de daunatori. Cateodata, insa, pana si cele mai rezistente plante se pot imbolnavi, drept pentru care este important sa poti recunoaste problema pentru a lua, ulterior, masurile care se impun.


Factori care determina instalarea bolilor


Chiar si intr-un mediu interior, protejat de vitregiile la care pot fi supuse plantele din gradina, plantele de apartament risca sa devina stresate si sa se imbolnaveasca. Factorii care le cauzeaza stresul sunt numerosi si variaza de la caz la caz. Boala poate aparea ca urmare a actiunii unuia sau a mai multor factori combinati:
 

  • o cantitate prea mica sau prea mare de apa;
  • prea multa lumina sau luminozitate insuficienta;
  • temperatura ambientala nepotrivita;
  • prezenta sau absenta curentilor de aer;
  • drenajul deficitar;
  • transplantarea.



Tipuri de boli la plante


Bolile plantelor de apartament pot fi impartite in trei categorii mari: fungice, bacteriene si abiotice. Sporii fungilor si organismele microscopice (bacteriile) au tendinta sa se inmulteasca necontrolat in conditii de umiditate excesiva, de spatiu restrans si de circulatie deficitara a aerului. In ceea ce priveste bolile abiotice, acestea sunt cauzate de conditiile precare de mediu, nu de factori precum bacteriile, fungii sau daunatorii.


Identificarea bolilor la plante


Pentru a sti cu ce anume se confrunta plantele tale de apartament si ce tratament trebuie aplicat, este important sa fii atent la simptomele pe care le prezinta plantele tale. Iata ce ar trebui sa stii:
 

  • Bolile fungice care cauzeaza putrezirea radacinilor si a tulpinilor plantei pot fi identificate prin studierea partilor afectate. Frunzele si tulpinile uscate, carora li se asociaza prezenta unor tesuturi de culoare neagra sau maro la nivelul solului, sunt simptome ale acestor boli fungice. Trateaza plantele evitand udarea in exces si replantandu-le in pamant sterilizat de flori.
  • Fainarea poate fi identificata prin descoperirea unei substante prafoase, de culoare alba, la suprafata frunzelor plantelor tale. Fainarea este determinata de fungi Oidium si apare in medii umede. Pentru a o elimina, indeparteaza fruzele bolnave, evita udarea in exces si muta planta intr-un mediu mai uscat.
  • O planta care prezinta frunze cu pete maro, cu margini galbene, poate fi una afectata, la randul sau, de o boala fungica. Pentru a-ti salva planta, indeparteaza toate partile afectate si asigura-te ca, la udare, apa nu ajunge si pe frunzele plantei.
  • Planta cu frunze ce prezinta pete umede, cu margini galbene, poate fi una afectata de o boala bacteriana. In conditii de umiditate excesiva, petele de acest tip se inmultesc pana acopera intreaga frunza. In cazul in care planta este amplasata intr-un mediu uscat, petele capata o culoare brun-rosiatica. Inlatura frunzele bolnave, izoleaza planta si nu permite ca apa sa ajunga pe frunze.
  • Antracnoza poate fi identificata prin prezenta unor frunze cu varfuri galbene spre maro, care se inchid treptat la culoare si acapareaza intreaga frunza, pana cand aceasta se usuca in totalitate. Scapa de antracnoza inlaturand frunzele bolnave si evitand umezeala la nivelul frunzelor.



Foto: ehow.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare