Boli si daunatori

#alge #gradina #combatere #licheni

Cum scapi de alge si licheni

In conditii de umiditate ridicata, alegele si lichenii pot aparea atat pe plantele din gradina ta, cat si pe copaci sau suprafete unor materiale de constructii . Afla cum scapi de alge si licheni in gradina .

In conditii de umezeala si umbra, algele si lichenii se pot dezvolta rapid in gradina ta, atat pe plante cat si pe ghivece, pe mobilierul de gradina sau pe dalele de piatra folosite pentru alei.

Chiar daca nu ai un iaz in gradina, algele se pot dezvolta si pe uscat, in conditii de umiditate ridicata. Muschiul, algele si lichenii sunt considerate de unii gradinari decoratiuni placute in gradina. Daca vrei sa le emini din gradina ta, afla ce pasi este recomandat sa urmezi.


Cum scapi de alge si licheni crescuti pe plante


Cand apar in conditii de umezeala excesiva, algele se pot dezvolta pe trunchiurile copacilor si pe frunzele plantelor mereu verzi. Lichenii se dezvolta mult mai incet ca algele, astfel ca ii vei putea inlatura la primele semne de pe trunchiul copacilor din gradina.

Cea mai buna masura de prevenire a dezvoltari acestor organisme este imbunatatirea circulatiei aerului, prin rarirea crengilor. Odata cu circulatia mai buna a aerului, umezeala se va usca mai repede si nu va mai permite aparitia algelor si lichenilor.

Uneori, gradinarii observa ca lichenii si algele cresc pe plante care si-au pierdut vigoarea. Aceste organisme nu cauzeaza insa deteriorarea starii de sanatate a plantelor tale. Prin fertilizare si ingrijire le poti reinvigora, lucru ce scade sansele aparitiei algelor sau lichenilor.


Cum scapi de alge si licheni crescuti pe piatra sau mobilier


In afara de aspectul neplacut, algele si lichenii crescuti pe piatra din gradina ta cresc riscul unui accident. Cand aceste organisme cresc pe alei, piatra devine alunecoasa.

Un furtun cu presiune te poate ajuta sa elimini cele mai multe tipuri de alge de pe piatra sau mobilierul de gradina. Curata suprafetele ce pot fi afectate in mod regulat cu o matura cu peri ridizi.

Asigura-te ca apa nu stagneaza prea mult in gradina ta si ca scurgerea ei nu este o problema. O gradina intr-o panta usoara este mai putin expusa dezvoltarii de alge si licheni decat una perfect orizontala.

Sapa canale de adancime mica de-a lungul aleilor pavate din gradina ta pe care le poti umple cu pietris de dimensiuni mari. Asigura-te ca burlanele si jgeaburile din jurul casei sunt curatate in mod regulat, pentru a asigura scurgerea apei in exces.

Substante chimice folosite cel mai des pentru controlul lichenilor si algelor sunt cele care contin acid pelargonic. Acestea distrug insa orice tesut vegetal, deci este recomandata folosirea lor cu foarte multa grija.

Daca strangi apa de ploaie si vrei sa previi aparitia algelor in acestea, adauga in apa cristale de permanganat de potasiu pana cand apa capata o tenta rozalie.

Ca sa cureti ecologic dalele de piatra din gradina poti folosi otet. Produsele ce contin clorura de benzalconiu, acid pelargonic sau acid nitrilotriacetic afecteaza cel mai putin plantele din gradina ta, dar pot elimina si preveni aparitia algelor si lichenilor.


Sursa foto: Ipm.iastate.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului