La inceput de iarna, plantele de apartament au nevoie de cercetari periodice pentru observarea din timp a posibililor daunatori care apar in aceasta perioada. Vei constata cu surprindere cati paraziti le pot afecta vitalitatea.

Iata principalii daunatori ai plantelor de apartament in luna decembrie:


Afide

Plantele de apartament pot fi atacate de afide, prezenta acestora fiind vizibila pe suprafata frunzelor. Plantele atacate de afide au secretii lipicioase pe ele, care provoaca dezvoltarea unor ciuperci asemanatoare unor pete inchise la culoare. Planta se deformeaza, iar dezvoltarea acesteia este oprita.

In apartament, afidele nu pot fi exterminate de daunatorii lor naturali, asa cum se intampla in gradina. De aceea, singura posibilitate de a trata planta este de a indeparta portiunile afectate si de a o stropi cu substante chimice impotriva afidelor. Un produs folosit in acest sens este HG HGX Spray, un spray impotriva afidelor disponibil la aproximativ 55 lei. Produsul se foloseste uniform pe toata planta.


Acarieni

Acarienii sunt daunatori intalniti adesea la plantele de interior. Acesti paraziti se hranesc cu seva plantelor si duc la ingalbenirea frunzelor. Acarienii prospera in cazurile in care planta se afla intr-o incapere calda si uscata. Iarna, adesea aerul devine uscat in casa, lucru care favorizeaza aparitia acarienilor. De aceea, plantele trebuie inspectate regulat.

Pentru a preveni atacul acarienilor, planta trebuie stearsa periodic cu o solutie din apa si bere sau pulverizata cu apa pentru ca umiditatea sa tina la distanta daunatorii. In cazul unei plante atacate, se foloseste un insecticid precum Vertimec 1.8% EC 10. Produsul costa in jur de 15 lei.


Musculite albe

Musculitele albe se hranesc cu seva plantelor, provoaca aparitia unor ciuperci si pot duce la moartea plantei. Pentru exterminarea larvelor si oualor, frunzele se curata cu o solutie de ulei vegetal si sapun. In cazurile grave, planta trebuie tratata cu un insecticid impotriva acestor daunatori. Un astfel de produs este Confidor Energy. Insecticidul costa in jur de 35 lei.

Sursa foto: onthegreenfarms.com

  •   2012-11-21
  •  

Articol scris de

Elisa Costache

Vezi toate articolele

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.