Boli si daunatori

#plante #gradina #plante gradina #daunatori plante

Daunatori care se hranesc cu plantele tale

Daunatorii traiesc pe legumele, plantele si copacii tai din gradina, se hranesc cu frunzele si fructele acestora si, incet dar sigur, iti distrug culturile. Iata in continuare principalii daunatori care se hranesc cu plantele tale.

Urechelnita

Urechelnita (Forficula auricularia) este o insecta omnivora, cu corp ingust, aripi scurte si antene. Urechelnita se hraneste cu tesuturi in descompunere, apartinand plantelor sau altor insecte. Acest daunator gaureste frunzele sanatoase ale plantelor, florile si puietii. Din cauza ca insecta este nocturna, urechelnita este mai dificil de descoperit. Fiind atrase de intuneric si de un mediu umed, urechelnitele se ascund in mulci si intre frunze.

Pentru a indeparta urechelnitele, se reduce udarea plantelor si se pastreaza mulciul relativ uscat. Urechelnitele pot fi prinse si cu ajutorul unor capcane ecologice sau se elimina cu insecticid. Afla mai multe despre aceste insecte din articolul Urechelnitele, prietenii sau dusmanii gradinii?.

Poecilocapsus lineatus

Poecilocapsus lineatus este un gandac dungat care se hraneste cu plante perene, plante aromatice si cu unii arbusti. Insecta este neagra cu dungi galbene si poate fi vazuta cu usurinta odata ce ajunge in stadiul de adult. Plantele atacate au niste adancituri mici, circulare si inchise la culoare pe frunze, din cauza ca insecta a supt toata clorofila. Adanciturile ajung in cele din urma gauri care acopera suprafata frunzelor mancate.

Exista o singura generatie de Poecilocapsus lineatus pe an, iar perioada de activitate este de aproximativ o luna. Acest daunator este eliminat cu insecticid. Plantele afectate trebuie tratate imediat, iar in cazurile grave, acestea se elimina complet.

Afide

Afidele sunt unii dintre cei mai intalniti daunatori. Acestea apar pe majoritatea plantelor in sezonul de crestere. Insectele sunt verzi, roz, negre, maronii sau neutre si se pot observa in special pe tulpini si pe sub flori. Afidele sug seva plantei, cauzand ofilirea acesteia.

Pentru combaterea acestor daunatori se folosesc pesticide sintetice, solutii organice, precum si insecte care sunt dusmani naturali ai afidelor, cum sunt buburuzele. Afla Cum sa combati afidele.

Gandacul japonez (Popillia japonica)

Gandacul japonez este o insecta de mari dimensiuni, cu aspect metalizat, de culoare bronz si verde. Gandacul poate fi vazut in iunie, cand ataca mai multe plante. Printre plantele afectate sunt vita-de-vie, zmeura si tufele de trandafiri. Gandacul mananca frunzele si bobocii florilor. Initial, gradul de distrugere este nesemnificativ, insa daca trece mai mult timp, planta ajunge sa fie slabita si distrusa.

Fa o solutie de apa si sapun intr-un recipient, pune-l sub o frunza atacata si impinge gandacul de pe planta pentru a cadea in recipient. Este o procedura ecologica, nontoxica, insa care trebuie repetata de mai multe ori pe zi. Insecta se va ineca in lichid. A doua varianta este sa folosesti un insecticid special impotriva gandacului japonez.

Foto: viette.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare